Ръководителят на южнокорейското разузнаване изигра ключова роля за срещата със Севера

Со Хун (на заден план)

Бършейки сълзите си зад южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун, след като двамата обявиха историческото си споразумение в петък, стоеше мъж, работил две десетилетия, за да подготви малко вероятния диалог между старите врагове.

Почти 18 години след като Со Хун, южнокорейски служител от разузнаването, пътувал до Пхенян, за да убеди откъснатия от света севернокорейски лидер Ким Чен-ир да проведе безпрецедентната първа среща на върха в столицата на Северна Корея през 2000 г., в петък той гледаше как синът на Ким обещава мир на Корейския полуостров - този път малко по-на юг от силно милитаризираната граница.

В петък севернокорейски лидер за пръв път стъпи на южнокорейска земя след Корейската война от 1950-53 г., оставила страната разделена, а двамата съседи в техническо състояние на конфликт.

Знаковата среща стана по-малко от година след като либералният южнокорейски президент Мун встъпи в длъжност и бързо постави Со начело на Националната разузнавателна служба, като каза, че той е "точният човек", който да съживи междукорейските връзки, обтегнати заради разработваните от Северна Корея ракети с ядрен заряд.

"Прекалено прибързано е да говорим за следваща междукорейска среща на върха" каза миналата година Со пред репортери, след като назначението му беше оповестено и го върна в агенцията, която беше напуснал през 2008 г., когато беше избрано консервативно правителство. "Но имаме нужда от нея".

Со, който лично помогна за организиране на двете предходни междукорейски срещи на върха през 2000 г. и 2007 г., е смятан за най-добрия експерт по Северна Корея в страната. Известен е като южнокорееца, срещал се най-много с покойния севернокорейски лидер Ким Чен-ир.

И Джон-сок, бивш министър по въпросите на обединението, посетил Пхенян заедно със Со през 2003 г., като специални пратеници на тогавашния президент Но Му-хен, в спомени през 2014 г. нарече Со "преговарящ номер 1 със Северна Корея".

64-годишният Со, който в края на 90-те години е живял две години в Северна Корея, участва в план за строителство на ядрен реактор като част от международно споразумение от 1994 г. за замразяване на ядрените програми на Пхенян. Впоследствие тази сделка се проваля.

"Той вече знае как се случват нещата и какво трябва да се направи, а Мун му даде ясни политически напътствия", каза Джон Дилъри - експерт по Северна Корея от университета Йонсоб в Сеул.

Президентската Синя къща отказа коментар за ролята на Со, а с разузнавателната служба така и не беше установен контакт по въпроса.

Мрежа от познанства

През март той беше част от 10-членна делегация, посетила Ким Чен-ун, който е трето поколение лидер, в Пхенян и стана един от първите южноокорейски служители, срещнал се с Ким, след като той пое властта в края на 2011 г. след смъртта на баща си.

На срещата Ким не само се съгласил да се срещне с Мун, но също така слисал Со и останалите пратеници като казал, че би желал да обсъди денуклеаризацията с президента на САЩ Доналд Тръмп - подготвяйки терена за безпрецедентната първа среща между настоящите лидери на двете държави, вероятно в края на май или началото на юни.

По-късно Со организира и пътуване до Пхенян на американския си колега Майк Помпейо, за среща с Ким Чен-ун от 31 март до 2 април, и положи основите за планираната среща, казаха американски представители.

Помпейо, по това време директор на ЦРУ, а сега нов американски държавен секретар, установил "добра връзка" с Ким и срещата им преминала "много гладко", каза Тръмп.

"Мисля, че мрежата от познанства беше от голямо значение за домакинството на тези две събития", каза Мун Хон-сик, изследовател в Института за статегии по националната сигурност в Сеул. Мун посочи, че Со и създал контакт не само с Помпейо, а също и с Ким Йон-чхол - бивш началник на севернокорейското разузнаване, а сега отговарящ за междукорейските отношения.

Со беше един от двамата служители, избрани от Мун да участват в първия му официален диалог с Ким Чен-ун, към когото се присъедини по-малката му сестра Ким Йо-чен, другият избран от Мун беше Ким Йон-чхол.

"Само присъствието там на Со говореше красноречиво за ролята, която е изиграл в подготовката на срещата на върха", каза Соб Ю-сук, ръководител на научни изследвания в Института за изучаване на Северна Корея в Сеул.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят