Ръководството на БДЖ е безсилно пред кражбите

Ръководството на БДЖ е безсилно пред кражбите

Кражбите в БДЖ не могат да бъдат спрени, а само ограничени, както не може да бъде спряна престъпността в цяла България, каза в сряда изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров пред Нова телевизия.

Той съобщи, че след като се е върнал на работа в компанията през ноември, е разбрал, че  камерите и GPS-системите на локомотивите, чрез които се следи за източване на гориво, не работят.

Шефът на БДЖ допълни, че през 2014 година загубата на железниците отново е започнала да се увеличава. През 2013 година тя е била 30 милиона лева, а през следващата – 51 милиона лева.

"Предварителният отчет сочи 51 млн. загуба за 2014 г. Връщаме се в 2010 г. след като намалих загубата от 69 млн. лв. на 30 млн. лв. Без реформи БДЖ няма шанс, а тези, които се противопоставят на реформата, са на грешната страна," каза Владимиров, който беше освободен от компанията през март 2013 г. 

Шефът на БДЖ разказа, че крадците са много изобретателни. Използваните са преправени туби, за да могат да се крият в чанти за храна, после се надували и се точело гориво. В същото време уточни, че дисциплинарните уволнения често падат в съда, защото не винаги доказателствата за кражба издържат. 

Според Владимиров предишното управление е занемарило контрола върху системата. Той допълни, че е натоварил ръководството на "Товарни превози" да подготви комплекс от мерки за пресичане на кражбите. Това включва ангажиране на отговорността на машинистите за изправността на GPS-системите, монтирани във влаковете.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?