Ръководството на БНР поиска финансова ревизия на медията

Снимка: БГНЕС

Българското национално радио (БНР) иска проверка за финансовото управление на радиото, а докато проверката трае - да се спре с "уронването на престижа му" от недоволстващите журналисти. Това става ясно от изявление на ръководството на медията.

Писмо с подобно искане е изпратено до председателя на Сметната палата Цветан Цветков, директора на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Венцислав Георгиев и шефа на НАП Бойко Атанасов.

От радиото искат да бъде показан окончателният доклад от последния извършен от Сметната палата одит за съответствие на финансовото управление на БНР във възможно най-кратък срок.

Ръководството настоява и извършване от Агенцията за държавна финансова инспекция на надлежна проверка за законосъобразността при разходването на публични финансови средства в БНР, както и на прозрачността при провеждането на обществените поръчки.

Освен това от радиото настояват и за възлагане от Националната агенция за приходите на пълна данъчна ревизия за декларираните приходи и направените разходи от дейността на БНР. След получаване на доклада от Сметна палата и след приключване на контролните действия и връчване на констатациите и заключенията на другите две отговорни институции - АДФИ и НАП, генералният директор се ангажира лично да изнесе пред българското общество на езика на фактите реалната ситуация в БНР.

От БНР очакват до приключване на исканите проверки да бъдат преустановени спекулациите относно управлението на радиото, защото "от уронването на престижа на една от най-авторитетните и ползваща се с най-високо обществено доверие медия няма да спечели никой".

На 13 май протестиращите журналисти в БНР започнаха подписка за предупредителен протест с искане на оставката на генералния директор на БНР Радослав Янкулов. Конфликтът в БНР зрее отдавна, но ескалира, след като медията трябваше да изпълни постановление на Министерския съвет за 10% съкращения на разходите за персонал.

Споделяне

Още по темата

Още от България