Ръководството на БСП бе бламирано и ще реди служебно листата във Велико Търново

Станишев: Коалицията около БСП е изкуствена

Корнелия Нинова

За първи път Националният съвет на БСП служебно ще нареди кандидат-депутатската листа на социалистите във Велико Търново, след като местните структури бойкотираха ръководството на партията и за втори път Областният съвет на БСП не събра кворум, за да определи имената на кандидат-депутатите.

Бойкотът е от 7 от 10-те общински структури на БСП в областта, които не приемат представителя на гражданската квота юристът Явор Божанков да е водач на листата и отказа на световния шампион по стрелба и почетен гражданин на Велико Търново Весела Лечева да участва в изборите на 11 юли.

Отводи да участват в листата са си направили още бившият депутат Валентин Ламбев, областният председател на партията Мариана Бояджиева, както и икономистът Димитър Чолаков. Предстои сформиране на областния предизборен щаб.

Планираното за неделя заседание на Националния съвет на БСП пък се отменя и ще се състои на 3-и юни. Тогава трябва да бъде готова окончателно листата на социалистите за участието на БСП в предсрочните избори на 11 ти юли.

Напрежение около нареждането на листите на БСП има и в други области.

В Пловдив градската конференция не утвърди нито един кандидат за депутат в знак на протест срещу ръководството на партията.

Станишев: Партията е сърдита

В събота лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев коментира пред БНР, че БСП непрекъснато излъчва сигнали за постоянни вътрешни междуособици, а никой не би дал гласа си за партия, която постоянно е скарана.

Станишев определи като изкуствено лявото обединение, което Корнелия Нинова сключи с партиите на Румен Петков (АБВ) и на Георги Кадиев ("Нормална държава").

Според него несполучилият опит за обединение на БСП с "Движение 21" на Татяна Дончева е било за сметка на потенциални бъдещи партньори и прогнозира, че това ще бъде лоша база за сътрудничество с "Изправи се! Мутри вън!" след изборите.

Той посочи, че най-важното, което левицата е трябвало да направи, е да си отговори защо след масови протести срещу ГЕРБ и след 4 години в опозиция БСП е загубила половината от гласовете, които е получила през 2017-а година.

"За да обединяваш другите, първо трябва да се обединиш вътре, аз съм много притеснен от това, което чета в медиите, че в много области - Видин, Враца, Кюстендил, Шумен, Добрич, Велико Търново, Пловдив - хора, които носят гласове, се отказват да участват в листите, това показва, че партията е сърдита на наложените отново водачи, които не са познати, на липсата на диалог, във Велико Търново за пореден път потърсиха разбиране от ръководството, не се получи", коментира Станишев

Споделяне

Още по темата

Още от България