Ръководството на БСП иска да изключи Гергов от партията

Ръководството на БСП иска да изключи Гергов от партията

Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет (пленума) на партията да вземе решение за изключването от партията на пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Формалният повод е противоуставното заседание от ноември на Областния съвет в Пловдив, чийто председател е Гергов. На него за нов областен председател бе избран Атанас Петков, но след жалби Общопартийната контролна комисия (ОПКК) на партията обяви свикания от Гергов съвет и избора на нов председател за нелегитимни.

Преди празниците Гергов обяви, че напуска широкото ръководство на БСП и вече няма да е част от Националния съвет.

"Както не бях съгласен с избора, който беше организиран, без да го коментирам, така не съм съгласен и с действията, които сега се извършват в партията – реваншизма и всички останали неща, които се случват в партията, не са присъщи за тази партия. Не им отива на тия 120-130 години", каза тогава той.

Сега Бюрото е приело доклад за станалото от работна група, оглавена от Кристиан Вигенин. Тя провела срещи с общинските и районните партийни организации в Пловдив и областта, на които е обсъдено състоянието на организациите, тенденциите в състава им, резултатите от проведените в последните години избори и други организационни въпроси, казват още от партийното ръководство.

След това Изпълнителното бюро решило да се поиска изключването на Гергов. Сред мотивите са грубо нарушаване на уставни норми, касаещи задълженията на партийните членове.

"С поведението си Гергов уронва престижа на партията, не работи за осигуряване на обществена подкрепа на политиката ѝ и за утвърждаване на доброто ѝ име", пишат от пресцентъра на партията.

Предстои Националния съвет да се произнесе по предложението за изгонването на Гергов.

Гергов от години е в обтегнати отношения с лидера на БСП Корнелия Нинова. Той ѝ помогна да спечели първия си мандат начело на партията през 2016 г., но веднага след това настъпи разрив.

Лидерът на пловдивските социалисти подкрепяше друг от кандидатите за председател на БСП по време на вътрешните избори миналата година – бившата дясна ръка на Нинова Кирил Добрев.

Миналата година в партията се възобнови старият спор дали не е по-добре да управляват заедно с ГЕРБ. Конфликтът на тази тема доби публичност именно заради Гергов. Неговият бизнес продължава да се радва на благоволението на властта. Той винаги е поддържал добри отношения с ГЕРБ и дава позитивни оценки за управлението им. Известни са и приятелските му отношения с шефа на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров.

През април самата Нинова поиска оставката на Гергов, след като той поздрави правителството за мерките срещу коронавируса. Други социалисти също поискаха пловдивският лидер да напусне партията. 

През 2017 година Нинова използва скандала "ЦУМ-гейт", за да изгони Гергов от Изпълнителното бюро на БСП, определяйки го като олицетворение на "паралелната държава" и "задкулисието". До това се стигна, след като бизнесменът Сашо Дончев разказа, че социалистът е бил домакин на среща в частния му офис (намиращ се в ЦУМ). Тя била между Дончев и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров. Тогава Дончев разказа, че Цацаров го е питал за съдържанието на вестник "Сега" и карикатурите на Христо Комарницки в него, както и дали финансира партия "Да, България" и защо го прави, след като има хубав бизнес. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?