Ръководството на БЗНС подаде оставка, но тя не бе приета

Партията се обяви срещу "реваншистката политика" на служебното правителство

Николай Ненчев

Цялото политическо ръководство на БЗНС подаде оставка заради изборния резултат, но тя не бе приета, съобщи "Дарик радио".

Управителният съвет на БЗНС, която се включи в коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“, проведе заседание, на което разгледа и анализира резултатите от парламентарния вот, съобщиха от партията.

След като ДСБ на Радан Кънев, НПСД на Корман Исмаилов и Гражданският съвет на РБ напуснаха Реформаторския блок, останалите в него партии СДС на Лукарски, ДБГ на Меглена Кунева и БЗНС на Николай Ненчев се коалираха с "Глас народен" на Светльо Витков. Обединението получи подкрепата на 3. 06% от избирателите и няма да бъде част от следващия парламент.

Новата партия "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов получи 2.88%, а "Нова Република", в която участват ДСБ, Гражданският съвет и други организации финишира с 2.48%. Лидерът на "Нова Република” и ДСБ Радан Кънев пръв от десния спектър подаде оставка още в деня след изборите. Впоследствие това направи и лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Председателят на "Да, България" Христо Иванов обаче обяви, че няма да прави това, тъй като отчита спечелите над 100000 гласа като сериозен успех за краткото време, което имаше учредената му през януари партия.

"Като организация със 117 годишна история БЗНС, няма да си позволи да влезе в спиралата на обвиненията и самоизяждането на дясното. Срещу никого няма да хвърляме камъни!", каза председателят на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев.

След гласуване от членовете на управителния съвет на партията обаче оставката не беше приета. Те се обединиха около декларация, с която заявиха желанието си за обединение на демократичната общност.
"Над 300 000 демократично мислещи български граждани няма да бъдат представени в 44-то Народно събрание, но ние ще работим с нашите партньори за това техният глас да бъде чут", се посочва в декларацията.

В нея пише още, че БЗНС не приема "реваншистката политика на служебното правителство" и протестира срещу масовите политически чистки в държавния апарат и особено в сферата на националната сигурност, по

"Недоумяваме как за толкова кратко време служебното правителство създаде хаос в областта на земеделието и изкара хора на протест заради неясноти около разпределението на субсидиите за 2016 г. Липсата на компетентност застрашава и цялата кампания за подпомагане на земеделските производители през 2017 г. В тази връзка ще държим президента Радев отговорен за всички действия на кабинета „Герджиков“, заявиха членовете на БЗНС.

Те изразиха и възмущение от създалото се напрежение преди изборите на българо-турската граница. "Публично питаме защо президентът Радев и главният прокурор Цацаров не се отнасят с еднаква сериозност към сигналите за намеса в изборния процес от страна на Анкара и от страна на Кремъл", заявяват от партията.

От БЗНС са категорични, че ще следят внимателно преговорите за сформирането на изпълнителна власт и дали се спазват принципите на демокрацията, върховенство на закона и придържането на България към евроатлантически път на развитие.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?