Ръководството на държавен холдинг сменено заради сделка, свързана с Пеевски

Случаят, за който сигнализира "Нова Република", е даден на прокуратурата. Шеф на новия борд е член на ръководството на БСП-София

Ръководството на държавен холдинг сменено заради сделка, свързана с Пеевски

Съмнителна сделка с продажба на държавен имот на фирма, свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, е една от причините да бъде сменено цялото ръководство на "Държавна консолидационна компания" (ДКК), която е най-големият холдинг от системата на Министерството на икономиката. Другият посочен от министерството мотив е занижен контрол в дъщерните компании на ДКК. За проблемната сделка по продажбата на Музея на виното в София първи сигнализираха "Нова Република". Формацията на Радан Кънев и Трайчо Трайков поиска от министъра на икономиката Теодор Седларски да направи проверка по случая и да сезира прокуратурата, което вече е направено.

Новият председател на съвета на директорите на ДКК е Димитър Георгиев Кунов, става ясно от публикуваните документи в Търговския регистър.

През май 2016 г. Димитър Кунов влезе в Изпълнителното бюро на БСП - София като отговорник за връзките със синдикатите. Той е бил в директорския борд на "Слатина булгарплод", докато дружеството беше общинско. От 2009 до 2015 г. е бил управител на държавната лаборатория "Българска роза", показват публичните регистри.

Негов заместник е адвокатът Слави Стоянов Димитров, а за изпълнителен директор на ДКК е избрана Радост Иванова Вълчева-Генчева. Тя е била в Надзорния съвет на Агенцията по приватизация в периода 2000 – 2001 г. от квотата на коалиция "Народен съюз" на Стефан Савов и Анастасия Мозер.

Новият директорски борд е назначен на 22 март с решение на служебния министър на икономиката Теодор Седларски, чието ведомство е принципал на държавния холдинг. Мандатът на борда е до 31 март 2020 г.,

От него са освободени Ясен Трифонов Спасов, Красимир Здравков Тенев и Лъчезар Ангелов Калбуров. Последните двама влязоха в директорския брод през септември 2016 г. и мандатът им беше до 30 април 2017 г.

Продажба на атрактивен имот без санкция на кабинета

Сделката, заради която е сменено ръководството на ДКК, е продажбата на Музея на виното, собственост на "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки", на "София БТ" АД, става ясно от съобщението на икономическото министерство.

Институтът е част от ДКК, а "София БТ" е дъщерна компания на "Булгартабак холдинг", където акции има Делян Пеевски.

Продажбата е станала през ноември 2016 г. с разрешение на Съвета на директорите на ДКК, след което управителят на института е продал сградата на "София-БТ", без да получи необходимото разрешение от Министерския съвет, пояснява Министерството на икономиката.

Именно това е нарушението по сделката и заради това материалите по нея са предадени на прокуратурата.

В съобщението на икономическото министерство не се казва каква е цената на сделката и не става ясно каква е схемата, по която е продаден имотът.

В имотния регистър такава сделка не е отразена, нито пък по партидата на ДКК, нито по тази на "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки". От икономическото министерство заявиха пред Mediapool, че сделката е финализирана. Най-вероятно нотариусът, който е изповядвал, все още не е изпратил документите за вписване, допускат от Агенцията по вписванията.

Продаденият имот е със застроената площ от 7072 кв. м и се намира на бул. "Цар Борис ІІІ" 134 в близост до Държавен фонд "Земеделие" в столицата. В сградата се помещава Музеят на виното, където се провеждат маркетингови събития за популяризиране на алкохолни напитки.

Според сайта frognews.bg, който се позовава на ревизионен доклад на МИ, сделката е за 8.6 млн. лв.

Според кандидат-депутата от "Нова Република" Петър Славов проблемът е, че сградата е част от забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол и на практика продажбата на имота не би трябвало да е възможна без имотът да бъде изваден от там. Това може да се случи само с решение на Министерския съвет или Агенцията за приватизация по предложение на органа, упражняващ правата на собственост на капитала на търговските дружества. Такива решения обаче не са открити при ревизията.

Още нарушения в ДКК

Проверката в ДКК е установила и други нарушения, свързани със занижен контрол по отношение на дъщерни компании, с което е забавен диалогът и търговската дейност с международни фирми, се казва в съобщението на икономическото министерство, без да се посочва кои са компаниите.

В някои от дъщерните компании е установен стартиращ процес на аутсорсване на дейности към външни партньори, което се смята за недобра корпоративна практика, посочват от икономическото министерство.

По този повод на 16 и 17 март министър Теодор Седларски е възложил конкретни мерки, които следва да бъдат изпълнени от ръководството на компанията. Те са свързвани с по-добро корпоративно управление и спиране на неприемливи предстоящи дейности в конкретни дъщерни дружества.

Възложените задачи до настоящия момент не са реално изпълнени, което дава основание на Седларски да предприеме действия за промяна на персоналния състав на директорския борд на компанията, посочват от икономическото министерство.

ДКК е най-големият холдинг от системата на Министерството на икономиката. Компанията управлява значими по обем активи и дружества и е отговорна за развитието на проекти, свързани не само с икономиката и външната търговия, а и с военно-отбранителния комплекс на държавата. Капиталът на дружеството е близо 233 млн. лв. През изминалата година в него бяха вкарани няколко атрактивни държавни фирми, сред които "Вазовските машиностроителни заводи", "НИТИ Казанлък", "Ел Би Булгарикум" и други.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?