Ръководството на ДФ "Земеделие" с контрасигнал срещу Греков

Ръководството на ДФ "Земеделие" с контрасигнал срещу Греков

Ръководството на Държавен фонд "Земеделие" е подало сигнал в прокуратурата срещу аграрния министър Димитър Греков, съобщава сйтът на институцията в събота.

Това става само ден, след като стана ясно, че Греков, който отдавна настоява за оставка на ръководството на разплащателна агенция по европейската Програма за развитие на селските райони, също е подал сигнал до разследващите.

От фонда твърдят пред прокуратурата, че министърът е извършил действия, които могат да увредят непоправимо финансовата стабилност на страната. 

"Дни преди края на мандата на сегашното правителство се правят отчаяни опити с всички средства да бъде отстранено ръководството на фонда и да бъде назначено ново, с което заинтересовани кръгове да обезпечат влиянието си през следващите няколко месеца върху единствената разплащателна агенция в България, която продължава да се разплаща европейски средства към земеделски производители и общините", се казва в обръщението от името на ръководството на фонда.

Министър Греков настоява за смяната единствено на председателя Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова. Другите членове на управителния съвет са Атидже Алиева-Вели и Николай Дачев. 

Ръководството на ДФЗ твърди, че Брюксел може да не възстанови на България 4 млрд. лв. по вина на министерството. Парите вече са платени на земеделците, но ЕК може да откаже да ги възстанови, заради липсата на сертифициращ  орган, определянето на който министерството е забавило. 

"Предоставяме на главния прокурор сигнал, относно всички факти и обстоятелства, които недвусмислено сочат за умишлено забавяне избора на сертифициращ орган. Молим да се извърши проверка за наличие на умишлени действия или бездействие на длъжностни лица в МЗХ, които могат да увредят непоправимо финансовата стабилност на страната", се посочва на сайта на фонда. 

В четвъртък земеделският министър беше бламиран в искането си за смяна на Николов и заместничката му Виолета Александрова с мотива, че бавят разплащания по Програмата за развитие на селските райони. Както се очакваше, свиканото от Греков заседание на управата на фонда се провали, тъй като не успя да събере кворум. Агроминистърът обаче заяви, че ще иска нова среща на съвета на ДФЗ в понеделник сутринта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес