Ръководството на ДСБ в оставка след загубата

Ръководството на ДСБ в оставка след загубата

Ден след като ДСБ загуби изборите за Европейски парламент (ЕП), ръководството на партията начело с Иван Костов обяви, че се оттегля и свиква Национално събрание на 15 септември, а дотогава ще дебатират за нови лица в партията.

В понеделник от централата на СДС, който също не успя да вкара нито един евродепутат, цареше тишина. Очаква се лидерът на партията Петър Стоянов, който беше и водач на синята листа с цел събирането на повече гласове, да подаде оставка. Това вероятно ще стане на извънредна Национална конференция.

В същото време от “Раковски” 134 съобщиха за Mediapool, че ще направят решаващи стъпки за нова формула на дясно обединение с ДСБ и съвместно участие на местните избори наесен.

Според част от НИС на СДС тясната коалиция и дори сливането между двете партии е единствен шанс на автентичното дясно в България да оцелее пред заплахата от партията на Борисов ГЕРБ, която е победител на евроизборите. Офертата за коалиционна формула и за евентуално сливане на двете формации в дългосрочен план ще бъде отправена от “Раковски” 134, научи Mediapool.

Условието е в ръководството на бъдещата единна формация да няма взаимно неприемливи политически фигури. В понеделник лидерът на ДСБ в оставка Иван Костов също заяви в отговор на въпрос на Mediapool, че в партията вече е отворен дебатът за ново обединение на десницата.

Според него обаче създаването на ДСБ не е било грешка. “Аз ще твърдя винаги, че проектът ДСБ не се е провалил, но ние трябва да докажем, че това не е било грешка”, допълни лидерът в оставка.

ДСБ бе учредена през 2004 г. след разцеплението на СДС. Тогава депутати и членове на синята партия напуснаха недоволни от компромисите на тогавашното ръководство на СДС с лидера на ССД Стефан Софиянски, спечелил трети кметски мандат в София с подкрепа на сините.

На приключилите избори за Европарламент ДСБ получи 4.34 на сто от гласовете и не успя да прескочи бариерата от 5.5%, за да вкара поне един евродепутат. Това е пореден изборен провал за партията, след като подкрепеният от нея кандидат –президент не се класира дори за балотажа на изборите миналата есен, а през 2005 г. загуби и местните избори в София.

В СДС положението е подобно. В неделя партията записа 4.74 процента или около 90 хиляди гласа. От ГЕРБ официално обявиха, че цели структури на синята партия са предложили да се присъединят към тях.

Без абдикация

“Това не абдикация. Ние няма да оставим партията да виси във въздуха до 15 септември, когато трябва да се проведе Националното събрание. Най-лесното нещо бе да го насрочим след 20 дни и да претупаме нещата”, заяви зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.

Това означава, че ръководството на ДСБ в оставка ще подготвя участието на партията в местните избори тази есен.

След първите две загуби, приписвани предимно на погрешни персонални решения на лидера Иван Костов, номинирал кандидатите за кмет и за президент, подреждането на листата за евроизборите бе извършено отдолу, чрез гласуване на структурите, и отново са стигна до поражение.  

Според зам.-председателя на ДСБ Веселин Методиев, който беше шеф на щаба на евровота, една от основните причини за поредната загуба е тежката корумпирана среда в България и отказът на ДСБ да работи по методите на първите три политически сили в надпреварата. Като други причини бяха посочени и тежките политически тези, които ДСБ предложило на обществото. В последствие те бяха взети от ГЕРБ и “Атака” и бяха поднесени по семпъл начин, отбелязаха от партията.

“Кажете ми какво са казали ГЕРБ и “Атака”, което ние не сме. Имахме и някои организационни пропуски”, запита реторично Методиев.

В понеделник Костов заяви, че по време на изборите тройната коалиция всъщност е спечелила вота на недоверие, който парламентарната десница смяташе да иска.

“Десницата загуби четиримата си представители в Европейския парламент. ГЕРБ и “Атака” бяха припознати като алтернатива на управляващите, което ние като партия не можем да приемем. Сега може да се очаква скандалите и корупцията в управлението да бъдат потулени. Обществото показа, че може да приеме и това”, заяви Веселин Методиев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?