Ръководството на Класическата гимназия няма да бъде сменяно

Не се предвижда смяна на ръководството на Националната гимназия за древни езици “Константин-Кирил Философ“, обяви в петък Министерството на културата. Реакцията е в отговор на искането на уволнени преподаватели директорът на училището Мариела Папазова да бъде отстранена.

 

В началото на месеца освободените от работа учители имаха среща в министерството, където връчиха папка с нарушенията, които според тях се извършват в гимназията, откакто Папазова е директор. Тя пое поста миналото лято, след като титулярът Силвия Бакърджиева излезе по майчинство

 

Сред обвиненията срещу Папазова са назначаване на учители без конкурс, връчване на заповеди за писмени обяснения без спазване на срокове и дата на връчване и др. Уволнените учители обаче обвиняват Папазова най-вече в “тоталитарно управление“ и принизяване духа на гимназията до обикновено учебно заведение.

 

Папазова от своя страна твърди, че нападките срещу нея се дължат на опитите ѝ да въдвори ред в работата и финансовата дисциплина на гимназията. Тя обяви, че всяко едно уволнение в училището е правомерно и законосъобразно. Причините варират от нарушение на трудовата дисциплина, през неспазване на учебния план, до занимаване на учениците с “лични любовни драми", вместо с материала за обучение.

 

Бивши и настоящи възпитаници на гимназията също бяха въвлечени във враждата между двата лагера като едни подкрепиха уволнените преподаватели, а други застанаха зад директорката.

 

Министерството на културата призова ръководството, учителите и учениците в гимназията да не предприемат действия, които уронват престижа на училището като водеща образователна и културна институция с национално значение и да се придържат към нормите на етичния кодекс за поведение и за работа.

 

Ведомството съветва още преподавателите и ръководството “със своя личен пример да съдействат за възстановяване на микроклимата в гимназията, за провеждане на ефективен учебно-творчески процес, за успешно приключване на учебната година, за достойно представяне на випуск 2013 на държавните зрелостни изпити и за осъществяване приема на нови ученици“.

 

Освен това министерството припомни, че не е в правомощията му да се меси в казуса с уволненията на преподаватели, тъй като това е работа на съда.

Споделяне

Още от България