Експертизата на прокуратурата сочи

Ръководството на мина "Ораново" няма вина за трагедията с четиримата миньори

Инцидентът, довел до смъртта на работниците, бил непредвидим

Мина Ораново

Трагедията в мина "Ораново", при която загинаха четирима миньори, е била непредвидима и е нямало начин да бъде избегната, се казва в експертизата на държавното обвинение, публикувана в петък.

Другото основно заключение в документа е, че не са установени преки нарушения на правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в рудника преди инцидента.

На 16 юли 2013 г. свлачище в галерия в мината доведе до смъртта на четирима миньори. Две от телата бяха извадени още същия ден, а останалите две бяха открити 17 дни по-късно, защото се наложи да се прокопава обходна галерия.

На 2 октомври проучване, поръчано от собственика на мината, показа, че съществена роля за трагичния инцидент е изиграл неоткрит при предишни изследвания разлом. Той е довел до възникване на калния поток и свличането на скални маси.

В документа се казва, че в показанията на всички работещи в участъка не се съдържа информация за появили се признаци за наближаваща опасност, изискващи действия от ръководния персонал. Допълва се, че "възникването на срутването предвид наличието на неизвестен разлом има вероятностен характер, определящ се от съчетанието на различни по своята същност минно-геоложки условия и технологията на добив".

Експертите изтъкват все пак, че появяването на кал и вода в работното пространство при процеса на източване на отбитите въглища може да представлява опасност за работещите. Затова при появяването на кал и вода в друга галерия на 25 юни същата година правилно е преустановена работата по източване и изчакване развитието на естествените процеси на свличане на разрушените скали и до преустановяване на изтичането на вода.

Преди възникване на аварията на 16 юли не са наблюдавани и регистрирани предупредителни признаци за кален пробив, се казва в документа. Това се потвърждава от работниците от предишната нощна смяна и тези, работили в галерията преди злополуката. "Пукнатинната система, която взривните работи създават при прокарване на лентата, не е установявана", пише прокуратурата.

"Въведените допълнителни мерки след настъпилия внезапен пробив през октомври 2007 г. се изразяват в прокарването на система от изпреварващи сондажи, от тях се получава информация за наличието на вода, силно течни глини, влажен масив и разстоянието до горнището на изземваната камера", се казва в заключението.

Експертите смятат, че мерките са били адекватни и при прилагането им са провеждани добивни работи за изземването на всички подетажи в продължение на почти 6 години.

Спасителните действия след трагедията също са оценени като адекватни.

Споделяне

Още по темата

Още от България