Въпреки призивите на премиера за разбирателство между полицаи и магистрати

Ръководството на МВР пак си изми ръцете със съда по казуса "Галеви"

"Братята" не били поставени под наблюдение, защото не били извършили престъпление

Калин Георгиев, Цветан Цветанов, шефът на СДВР Валери Йорданов и Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС

Въпреки зачестилите опити на премиера Бойко Борисов да ограничи често безпочвените и безпринципни атаки на изпълнителната към съдебната власт, във вторник ръководството на МВР за пореден път хвърли цялата вина за изчезването на дупнишките "братя Галеви“ към съда.

 

След като съобщи, че осъдените за сформиране и участие в банда за рекет и изнудване бизнесмени са обявени за международно издирване, главният секретар на вътрешното ведомство Калин Георгиев обяви, че двамата са успели да избягат заради "проблем при прилагането на законодателството и недостатъчно гъвкава реакция на съдебната власт".

 

Министър Цветан Цветанов пък директно каза, че в този случай "МВР заедно с прокуратурата са си свършили работата, щом Галеви са осъдени", добавяйки, че е трябвало съдът да им наложи по-тежки мерки за неотклонение.

 

На въпрос на Mediapool дали липсата на ресурс е причината полицията да не постави под оперативно наблюдение дупнишкото дуо веднага след оповестяване на 5-годишните окончателни присъди, Цветанов заяви, че колегите му не можели да следят хора, за които нямали данни, че са извършили някакво престъпление. В противен случай министерството можело да бъде обвинено в полицейщина.

 

Тезата на министъра е меко казано абсурдна при положение, че в досегашните си изказвания по темата, той сочеше именно осъдителните решения на Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд по делото като основания магистратите да наложат постоянен арест на Галеви. Оказва се обаче, че присъдите не са достатъчни за МВР да наблюдава лица от ранга на бившите барети.

 

Аргументът, че съдът не е имал повод да измени паричните гаранции от общо 100 000 лева на Галеви в "задържане под стража", тъй като те нито веднъж не са станали причина за протакане на делото, продължава да се струва все така несъстоятелен на висшите представители на МВР.

 

Доказателствата са достатъчни за присъда, но не и за наблюдение

 

"В немалко от случаите нашият коментар относно решение на съда за промяна на мярката на подобни лица винаги има подобен изход и подобни действия, които трябва да бъдат взети впоследствие за тяхното локализиране, издирване, привеждане в местата за лишаване от свобода. При положение, че има осъдителни присъди на три инстанции, означава, че доказателствата са били годни и правораздавателната система е отсъдила колко години те трябва да бъдат лишени от свобода. И в момента законодателството позволява съдебната система да реагира адекватно на подобни случаи", добави Цветанов, бъркайки, решението на Кюстендилския окръжен съд, който оправда Галеви на първа инстанция.

Министърът допълнително обезсмисли позицията си, че нямало причина осъдените бизнесмени да бъдат следени, докато в типичния си стил доста прибързано анонсира предотвратяването на "голямо тежко престъпление, което е трябвало да бъде извършено на територията на София и участниците в него още не са арестувани, защото се извършва оперативен контрол върху тях".

 

"Тежката организирана престъпност е приведена в известност и когато има определени
информации, колегите предприемат необходимите мерки. За нас е важно не да вървим след събитията, когато се извърши престъпление, а основната работа е по превенция за недопускане на тежки престъпления", дообясни вътрешният министър, подминавайки с лека ръка факта, че "братя" Галеви от години наред са "оперативно-интересни" и неведнъж са попадали под вниманието на полицията.

 

Арестът на Алексей Петров – допълнителна гаранция за справедлив процес

 

Цветанов не пропусна възможността да сравни изчезването на бившите барети с последното развитие на най-знаковия за правителството на ГЕРБ процес – за организиране и ръководене на банда за рекет и изнудване срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров.

 

"В момента, в който имаше заплаха към двама свидетели за манипулиране на делото в един съдебен процес, прокуратурата можеше да си пасува, да не обърне никакво внимание, но наблюдаващият прокурор поиска промяна на мярката и съдът, запознавайки се с всички обстоятелства и да не се възпрепятства един обективен справедлив съдебен процес, взе промяна на мярката - задържане под стража", каза МВР шефът, премълчавайки обстоятелството, че по делото срещу Галеви прокуратурата така и не поиска промяна на паричните гаранции в най-тежката мярка.

В продължение на коментара си за делото "Октопод" Цветанов припомни показанията на Донка Митева, която дойде повторно в Софийския градски съд, за да промени показанията си и да уточни, че е била рекетирана и притискана от Алексей Петров, който лично я е докарал до столицата преди първото ѝ явяване пред магистратите.

"Нали не си представяте, че е за по-доброто пребиваване, а това е възможност за натиск, който беше споделен от нея в съдебното заседание", каза още Цветанов.

Той обаче не успя да отговори на въпрос на Mediapool как си обяснява, че месеци преди въпросното дело да стигне до съда, свидетелката Митева бе член на инициативния комитет за освобождаването на бившия съветник в ДАНС от ареста и редовно защитаваше невинността му пред медиите.

"Светът се превърна в едно малко място, управлявано от Facebook и Twitter"

 

Преди да коментира подробно криминогенната ситуация в държавата, вътрешният министър бе специален гост заедно с премиера Борисов на 34-ата среща на шефовете на столичните полиции в Европа, която за пръв се провежда в София.

 

По време на официалното откриване Цветанов призова участниците във форума да го използват не само за обмяна на опит, но и за лични контакти, защото те са "от изключителна важност за добрата съвместна работа". Министърът благодари специално на Борисов за "съпричастността му към решаването на проблемите на МВР" и похвали СДВР и главния секретар Георгиев, че "успяват да се справят с всяко едно предизвикателство".

 

На свой ред столичният кмет Йорданка Фандъкова също благодари на премиера, този път за отпускането на бюджет за общинската полиция, която се използва в града вече втора година.

 

"Светът се превърна в едно малко място, управлявано от Facebook и Twitter", включи се в приветствията и Калин Георгиев, визирайки все по-нарастващите възможности на трансграничната престъпност, които изискват все по-добро сътрудничество между службите в цял свят.

 

"Виждайки тежестта на пагоните тук, предполагам, че са събрани стотици години години опит в противодействието на престъпността", обърна се главсекът към европейските си колеги.

 

Бойко Борисов също произнесе кратка реч, в която обърна внимание само на факта, че "столичните началници и полицейските началници на столиците са стожерите в нашата работа", тъй като в тези градове се случват най-масовите и рискови прояви. Добави и, че "за радост ние в ЕС имаме възможност по много от системите да обменяме надеждна информация".

Споделяне

Още по темата

Още от България