Ръководството на "Новая газета" иска да въоръжи журналистите си

Главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов

Ръководството на независимия руски вестник "Новая газета" иска да въоръжи журналистите си, за да гарантира сигурността им след нападението на критичното към властите радио "Ехото на Москва", предаде Франс прес.

"Ако държавата не е готова да ни защити, ще се защитаваме сами", заяви заместник-главният редактор на вестника Сергей Соколов.

"Когато журналистите са беззащитни пред уличния произвол и нехайството на силите на реда, няма друго решение", добави той.

В понеделник 32-годишната заместник-главна редакторка на радио "Ехото на Москва" Татяна Фелгенхауер бе ранена с нож в редакцията, вероятно от умствено нестабилен мъж. Някои журналисти осъдиха "климата на омраза" срещу критичните към властта гласове, който според тях насърчава подобни нападения.

Фелгенхауер още е в болница.

"Ще въоръжа редколегията. Не ми остана друг избор. Преживели сме много опити за убийство", заяви по "Ехото на Москва" главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов.

"Ще пратя някои служители на курсове по самоотбрана. Ще сключим споразумение с вътрешното министерство. Ще поръчаме и ще купим травматични оръжия", заяви Муратов.

"Новая газета" разследва деликатни теми - от корупция до участието на руски войници във въоръжения конфликт в Украйна и преследванията на хомосексуални в Чечения. От създаването на вестника през 1993 г. са убити шестима негови служители или сътрудници.

 

Най-голям отзвук получи убийството на Анна Политковская на 7 октомври 2006 г. Тя бе известна с критиките си към политиката на Кремъл в Чечения.

"Всеки има право да вземе мерките за сигурност, които смята за нужни, стига те да спазват действащите закони", заяви на пресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?