Ръководството на СДС - София е нелегитимно, твърдят седесари

Членове на СДС ще сезират Контролния съвет на партията с искане да се произнесе по легитимността на Областното ръководство на СДС-София, научи Mediapool.

Седесарите се позовават на Закона за местното самоуправление в чл.41 ал. 1, който забранява на кметовете на райони и на техните заместници да участват в ръководни органи на политически организации.

Ръководството на СДС София е седемчленно. След оставката на председателя Евдокия Манева и на секретаря Борис Станимиров, съставът се съкрати до 5 човека. Двама от тях - Пенка Арменкова, която е член на софийското ръководството на СДС и Иван Сотиров, зам.- председател на Областната организация, са избрани за районни кметове.

Ако се спазват предписанията на закона, то в момента в ръководството на софийската синя организация има само трима легитимни члена, твърдят седесарите.

Това са Стефан Иванов, Борислав Бориславов и Димитър Лозанов, последният обаче ще става зам.-кмет, което ще постави и неговата легитимност под въпрос.

"Могат ли трима души от седемчленен орган да вземат легитимни решения?", пита бившата шефка на СДС "Лозенец" Антонела Понева, която е получила писмо с решения на Областното ръководство на партията, с което се отменя насрочено вече заседание на местната организация и на Понева се дава срок да предаде ключовете и документацията на доскоро ръководената от нея общинска организация.

Запитан дали ръководния орган на софийската организация може да остане в сегашния си състав, Иван Сотиров каза, че според него законовото предписание се отнася само до председателското място в една политическа организация, но не засяга членовете на управителното тяло, нито заместник-председателите.

Според Евдокия Манева забраната на закона е в сила още от 1999 г., което означава, че Димитър Лозанов в качеството си на зам.-кмет на район "Връбница", а от месец май и Иван Сотиров, който по това време стана кмет на "Средец", нямат право да заемат ръководни постове в софийската организация. Манева каза, че е говорила по въпроса със зам.-председателя на СДС Емануил Йорднов още през лятото, по повод на едно Областно заседание на сините, свикано от Сотиров, която председателката обяви за нелегитимно.

Ще поискаме от Националния съвет на СДС във вторник да заличи от списъка на ръководството Арменкова и Сотиров и да се свика извънредна Областна отчетно-изборна конференция, каза Евдокия Манева. "Ако искаме да бъдем правова държава, нека си оправим нещата първо в собствената партия", добави тя.

Споделяне

Още от България