Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ръководството на СДС обслужва ГЕРБ, избирателят ще търси нова дясна партия

Марковска бе спазарена при неясни договорки на ГЕРБ с "независимите", може би сега Бойко Борисов вижда в Емил Кабаиванов новия Дарин Матов

234 коментара
Надежда Нейнски

Последните гласувания в парламента за съдебната власт са политически театър, опитващ се да удовлетвори едновременно и корпоративните интереси, на които са подвластни управляващите, и изискванията от Брюксел, казва евродепутатът от ЕНП/Синя коалиция Надежда Нейнски.

Госпожо Нейнски, ръководството на СДС отказа да регистрира фракция "Единство". А сега накъде, какво се случва оттук нататък?

Не ме изненада решението на Националния съвет. Пътят, по който е тръгнало сегашното ръководство на СДС, е път на обслужване на интереса на ГЕРБ да бъде подменена истината за демократичните реформи в България, да бъде заличен споменът за тях, да бъдат те обезценени. За да разцъфне необезпокоявана на тяхно място носталгията по "силната ръка" и тоталитарните практики. Тези хора нямат нужда нито от спомена, нито от гласовете, а още по-малко от лицата, които олицетворяват тези реформи.

В желанието си да спечелят благоволението на новите властници, НС на СДС дори нарече управлението на ОДС (1997-2001) най-големият провал на прехода, зачерквайки с един жест демократизацията на България, преодоляването на тежката икономическа криза, възстановяването на политическото доверие, старта на преговорите с ЕС, премахването на визите, шанса, който нашето управление даде на предприемчивите българи да бъдат част от развиваща се Европа. От страх да не изпуснат някого от контрол и да провалят плана на господарите, те даже закриха цели организации (на младежите и на жените) - нищо,  че това, което правят, няма общо с демокрацията, а все пак силата и смисълът на СДС е в това да бъде демократична партия.

Има ли опция да създадете нова партия, отделяйки се от СДС? Обмисля ли се вариант хората от "Единство" да се присъединят към ДСБ?

Съюз "Единство" е катализиратор на процеса на обединение. След години на разделение и тежки загуби за традиционната десница, Синята коалиция беше първата лястовица на надеждата, че отговорността към десните избиратели е взела връх над конфликтите и недоразуменията. Доверието в нея даде 15 депутати в Народното събрание, двама евродепутата и редица кметове и общински съветници по места. Очакването беше с времето проектът да се развие и да прерасне в обща партия. За съжаление, слабости на коалицията бяха умело използвани от опонентите ни и доведоха до нейното разрушаване. А с това и до погром върху надеждите на стотици хиляди хора, които се почувстваха отново разпилени и непредставени. Затова за мен оттук нататък има само един шанс и той се казва единство.

Има ли преговори с ДСБ в посока общи действия?

Разговорите за общи действия не са спирали. Въпросът е кой как вижда общите действия. Аз твърдя, че хората повече няма да подкрепят формални коалиции, а ще търсят гаранцията на единната формация, ясно структурирала се, стъпила със самочувствие върху опита на годините в управлението си и даваща ясна перспектива за развитие. Твърдя, че традиционната десница е единствената, която може да даде гаранции, че България ще се развива занапред като демократична европейска държава. Затова отговорността пред лидерите ѝ е толкова голяма.

Каква е прогнозата ви за изборния резултат на т.нар. автентична десница?

Зависи. В България трудно се правят политически прогнози. Убедена съм обаче, че единството се очаква от хората и резултатите от него ще надхвърлят простата математика.

Изборите са след малко повече от половин година – има ли измъкване от ситуацията, в която изпадна десницата и имат ли шанс ДСБ и СДС за самостоятелни парламентарни групи, след самостоятелно явяване на вота?

Шанс винаги има, но аз отдавна не залагам на шанса. На шанс разчитат само слабите. Истинските водачи работят за победата.

Как смятате, че ще изглежда следващият състав на Народното събрание? Колко партии ще има в него и кои?

Моят стремеж е в следващото Народно събрание да има силна десница. Нейното авторитетно присъствие ще промени и перспективите пред България. 

Може ли партията на Меглена Кунева да представлява десните в следващия парламент?

Въпросът е кои десни? Всъщност, след като ГЕРБ има претенция да представлява десните, защо и Кунева да няма подобна претенция? Точно това е голямата политическа подмяна, която тече в момента в България и от която Кунева също е част. Не си ли задавате въпроса, защо ѝ трябваше да краде кадрите от митингите на СДС, вместо да използва кадри от посрещането на царя.

Как тълкувате последните знакови гласувания в парламента за съдебната власт – попълването на квотата във Висшия съдебен съвет (ВСС) и Конституционния съд (КС)?

Като политически театър, опитващ се да удовлетвори едновременно и корпоративните интереси, на които са подвластни управляващите в момента, и изискванията от Брюксел.

Какъв е вашият прочит на безпрецедентния скандал с избора на Венета Марковска за член КС от парламента, последван от бламиране на президента чрез бойкот на заклеването ѝ като конституционен съдия?

Като тотален разпад на държавността. Първо, съдия Марковска е предложение на независими депутати, които всички знаем, че са зависими от ГЕРБ. След това тя събира най-много гласове по време на гласуването в парламента. Отново с мощната подкрепа на ГЕРБ. Успоредно получава "интересната" и доста пламенна бих я нарекла подкрепа на трима вътрешни министри от три различни правителства. Действащият вътрешен министър дори изтърчава до Брюксел да употреби на практика Европейската народна партия (ЕНП) като представи подкрепата за "решението на парламента" като подкрепа за личността на Марковска. На финала президентът от същата тази управляваща партия ГЕРБ осуетява полагането на клетва на Марковска с аргумента, че прокуратурата има данни срещу нея. Така на практика бламира решение на парламента, при това взето с мнозинството на ГЕРБ.

Никой не счита за необходимо да обясни защо прокуратурата е мълчала досега. Само външният министър отправи "оригинална" препоръка към ЕК, да ни казва навреме, ако има възражение срещу наши назначения. И за капак премиерът, за когото на никого не може да му мине през ум, че не е в течение на всичко, отправи похвала към президента за стореното. Е, това ако е държава...

Има ли в страната ни институционална криза и каква е тя?

То вече реално няма институции, камо ли криза.

Партиите някак се дистанцираха от случая. Как си обяснявате този факт?

С търсене на по-малкото зло. Почтените хора искаха Венета Марковска да не се закълне като конституционен съдия, заради станалите вече публични съмнения в нейните морални качества. Затова развръзката в някаква степен ги устройва. Но тук има един голям риск и той е в начина, по-който се случи всичко. Навремето комунистите са имали едно верую, че целта оправдава средствата. Ако днес целта ни се вижда благородна, то утре тя може съвсем да не е , но веднъж пуснат духът от бутилката, веднъж въведен подобен прецедент, той рано или късно се обръща срещу хората. Демокрацията преди всичко е върховенство на закона. Днес трябва да се търси политическата отговорност на онези, които допуснаха този избор, а не да се аплодира осуетяването му по неконституционен начин.

Как ще коментирате новината, че премиерът Бойко Борисов е поискал, а ръковоството на СДС се е съгласило да издигне конституцонен съдия на мястото на Марковска, който да бъде подкрепен от ГЕРБ?

Вместо да поемат политическата отговорност за скандала с Марковска, избрана с техните гласове, ГЕРБ за пореден път употребяват СДС. Ако ГЕРБ бяха принципни в своите намерения към традиционната десница, те щяха да подкрепят кандидатурата на Синята коалиция, а не кандидатурата на "независимите" депутати. За мен това е част от схемата за разбиване на традиционната десница.

Тази практика на съмнителни договорки и заобикаляне на институциите се превърна в стил на политика за ГЕРБ. По същия начин при неясни договорки, извънинституционално, беше спазарена и Венета Марковска. Може би Бойко Борисов вижда в Кабаиванов новия Дарин Матов*.

Според вас изтъргувано ли бе съгласието за "Южен поток" срещу отстъпка от цената на газа?

Така беше представено. А всъщност има много фактори, които повлияха на отстъпчивостта на руската страна и голямата част са от международно естество. Спадането на цената на природния газ на международните пазари, появата на нови находища, енергийната политика на ЕС спрямо Русия. Но управляващите имаха нужда от тази легенда, за да изглеждат като бранители на националните интереси. А истината е , че договорът за "Южен поток" е много спорен и крие редица неизвестни.

Какви са капаните?

Всяка договорка, направена "на тъмно", по презумция крие капани. Защото ако е безспорна, ще бъде публична. Спомняте си, че мнозинството от ГЕРБ отхвърли искането на Синята коалиция премиерът да бъде изслушан в парламента преди подписването на договора.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че е прибързано да се говори за възможни изключения от страна на ЕК спрямо "Южен поток" и допускането на трети страни до него. Смятате ли, че България трябваше да изчака категоричното мнение на Брюксел за газопровода?

Да, цялото бързане е, защото от 3 март 2013г. Държавите членки трябва да прилагат стриктно Третия енергиен пакет на ЕС, който включва и предоставяне на достъп на различни доставчици на газ до газопреносната си мрежа. Това антимонополно законодатество на ЕС цели не само допълнително да либерализира пазара на газ, но и да сложи ред в енергийната политика на Съюза спрямо трети страни, каквато е Русия и да ограничи опитите ѝ да упражнява политически натиск през енергийните доставки. България е една от потърпевшите от този натиск страни и е странно усърдието, с което сегашното правителство обслужи руските интереси.

*Дарин Матов е бивш депутат от РЗС, в момента независим, обявил лоялност към ГЕРБ, един от вносителите на кандидатурата на Венета Марковска за конституционен съдия – бел. ред.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

234 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #234
 2. Анонимен
  #233

  Синя коалидия ще има, и аз вярвам в нея повече от преди! Сега предстсавилите на Сдс не мислят за глупости!

 3. Анонимен
  #232

  Е ами ако надка иска да продължава да се единявя с иванчо ние не можем и няма да им пречим я. Само не разбирам защо и нас избирателите ни антикват помежду си...

 4. Анонимен
  #231

  Някой може ли да обясни какво стана със СИ-Банк след като дойде царя на власт. Как така Си-банк от ръцете на приятелчето на Костов попадна в ръцете на приятелката на Боко. Май в това се корени омразата между двамата и желанието за реванш. Добре, ама мен това какво ме засяга...

 5. Анонимен
  #230

  До 229 - е какво и е утвърденото - без СДС щяха да скимтят на улицата пред парламента. Високото самочувствие без покритие е изяло главите дори на Наполеон и Цезар, а те все пак не са продали поддръжниците си, та камо ли на мъжлето на комунистката Елена Костова

 6. Анонимен
  #229

  Има вече такава дясна партия! Автентична, утвърдена, бореща се с монополите и корупцията вече 23 години. Партия която е стъпила на демократичните ценности и е събрала в себе си цялата интелектуална мощ на България. Партия разобличаваща всеки опит за подмяна и задкулисни ходове на БСП и техните креатури ГЕРБ. Партия с лидер, който се утвърди като пост на демокрацията в България, пътевондна звезда в мрака на посткомунизама. Нас не ни трябва друга дясна партия, ние ще гласуваме за ДСБ!

 7. Анонимен
  #228

  Дясната партия тук е СДС и ние гласуваме за нея 23 години, така че тези които се отъждествяват с дясното, а го напускат, просто нямат шансове. А как ще се казвза шефът на СДС е временен ппроблем и въпрос на престиж за това или онова лице... Очевидното е, че Мартин не оправда доверието ни, след като на предишните избори резултатите заедно с ДСБ бяха толкова плачевни ио той иска пак да се играе заедно с тях. Това наистина ще бъде самоубийство

 8. Анонимен
  #227

  225 - ти май наистина си оскотял щом си забравил какво е СДС и уж не знаеш кяк левицата се оправя

 9. Анонимен
  #226

  Избирателят съм АЗ, а не ти драга парясницо, която и преди десети си живаля в охолство покрай мъжа си, докато шефовете нва мъжа ти нас не ни пускаха да отидем дори до Сърбия за да не избягаме от "лагера", който за теб нямаше решетки

 10. Анонимен
  #225

  СДС - какво беше това? Революцията изяжда децата си - е да - каквато революцията, такива и децата... Интересно дали актуалната партия ще последва съдбата на "супер-истинските" десни и царствени формации... Усещането е че по неведоми някакви пътища "супер-левицата" съумява периодично да се клонира и чрез скромни спарингчета да поддържа оскотяването на един народ...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.