Ръководството на СГС преразглежда вече решени дела на Мирослава Тодорова

Мирослава Тодорова, Сн: БГНЕС

Председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова алармира в сряда, че ръководството на Софийския градски съд незаконно е иззел нейни вече решени второинстанционни дела и ги разпределя на други съдебни състави. Това е направено от заместник-председателя на СГС и шеф на неговото Наказателното отделение Петя Крънчева, съобщава сайтът "Дневник".

Съдиите в Софийския градски съд гледат делата, които постъпват при тях на първа инстанция, но упражняват съдебен контрол на втора инстанция и върху обжалваните решения на наказателните съдии от Софийския районен съд.

Съдия Тодорова беше председател на въззивен (състав на втора инстанция) състав, в който влизат още съдия Ралица Манолова и един младши съдия.

ВСС уволни Мирослава Тодорова на 12 юли тази година и към този момент нейният съдебен състав е имал 31 решени въззивни дела, по които вече е било взето решение, но те не са били изписани. По тези казуси е предстояло единствено писмено оформяне на мотивите.

Решенията по 11 от тези дела са били подписани от останалите двама съдии от състава и те вече са в сила, пише сайта "Правен свят".

Според тълкувателни решения на Върховния съд, ако решението е подписано от двама съдии от тричленния състав, а третият не може да го парафира по обективни причини, това не прави решението невалидно.

По останалите 20 дела съдебният състав с докладчик Мирослава Тодорова е взел определено решение на съвещанието си по съществото на делото и е съобщил на страните, че ще се произнесе с решение. Точно тези дела Петя Крънчева иска да преразпредели на други въззивни състави, независимо, че са решени от законен съдебен състав. Съдия Крънчева обаче няма да разпределя делата на този съдебен състав, по които докладчици са били другите двама съдии.

Мирослава Тодорова е изпратила писмо до съдия Крънчева с копие до председателите на Върховния касационен съд и на Софийския градски съд. Тя напомня, че административната намеса на Крънчева представлява "изземване" на решени дела, което е недопустимо.

"Промяната на съдебния състав след неговото конституиране и още повече след произнасяне на съдебния акт е незаконна, защото изземва без правна възможност делото от съда, на който е било възложено за решаване по предвидения в закона ред. Единственият законен изход е решенията да бъдат обявени с двата подписа на втория и третия член на въззивния състав, да бъде удостоверена причината за неподписването им от мен като председател на състава и технологичното им изготвяне да бъде довършено от старшия член на състава", се казва в писмото на Мирослава Тодорова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?