Ръководството на СГС в "недоумение” след поредното критично съдийски писмо

Влияело изключително зле на климата в колектива

Председателят на СГС Владимира Янева и една от заместничките й - Петя Крънчева

В разпространена във вторник позиция ръководството на Софийския градски съд (СГС) за пореден път отхвърли исканията на протестиращите редови съдии, изложени ден по-рано в писмо до висшия съдебен съвет (ВСС) с копие до Народното събрание и до представителството на ЕК в България. Писмото на съдиите „буди недоумение” и „влияе изключително зле на климата в колектива”, се посочва в позицията.

Преди две седмици 15 съдии от СГС поискаха оставката на ръководството си и бяха подкрепени от други 25 техни колеги от Софийския районен съд.Тогава шефовете на СГС отговориха, че оттеглянето им би създало хаос в най-големия окръжен съд в България.

Вчера вече 24 съдии от СГС изпратиха ново писмо до ВСС, с което настояват съветът да излезе със своя оценка за управлението на техните началници. Съдиите изразиха своето недоволство от неадекватните действия на ВСС, като смятат, че той не е отговорил на поставените въпроси, а след изслушване на ръководството на СГС е излязъл само с отправяне на нови препоръки, отнасящи се до подобряване на компютърната сигурност на съда. Според съдиите обаче управлението на СГС не се свежда само до сигурността на неговата компютърна системата.

Според недоволните магистрати изслушването на техните шефове само е засилило съмненията за допуснати нарушения и затова те настояват ВСС да излезе с ясно решение за това дали има нарушения при разпределянето на делата за несъстоятелност на КТБ, както и на дружествата "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция".

Съдиите напомниха, че все още не е ясно защо разпределението на делото за КТБ не е било изпратено навреме до ВСС, на какво основание делото "Белведере" не е било образувано и разпределено на следващия ден от постъпване на исковата молба, защо ВСС не е взел отношение по обяснението на ръководството на съда, че дела в Търговско отделение се разпределят от съдебни помощници, като протоколите са подписвани от ръководител на отделение и защо в Наказателно отделение на СГС делата са били разпределяни в продължение на повече от година по старата система за разпределение на делата.

"Госпожи и господа членове на Висшия съдебен съвет, отново ви призоваваме да упражните своите правомощия, като изясните има ли нарушения в посочените по-горе случаи и кои са отговорните за това”, заявяват съдиите и изразяват своята готовност да се явят пред ВСС, за да разкажат какво знаят за начина на управлението на Софийския градски съд.

С решения на ВСС са извършени и приключили две проверки на действията на ръководството на СГС - председателя и неговите заместници, относно компютърното разпределение на делата и функциониращата компютърна мрежа, пишат в позицията си, изпратена до медиите, от СГС.

По първата проверка, се казва по-нататък в нея, не са констатирани конкретни нарушения в компютърното разпределение на делата, а са дадени препоръки, които вече са изпълнени в цялост. По втората проверка и след изслушване на ръководството на СГС на 17 декември отново бяха дадени препоръки, които в момента се изпълняват, се отбелязва в позицията.

Недоумение буди второто писмо, подписано от 24 съдии от СГС, което цели образуване на нова проверка на ръководството на съда, преди да са изтекли сроковете на дадените указания, пишат от СГС.

Председателят и неговите заместници винаги са се стремели да осъществяват диалог със съдиите и съдебните служители, работещи в СГС за разрешаване на възникналите проблеми в интерес на всички колеги.

В Софийски градски съд работят 550 съдии и съдебни служители и изпращането на писма и тиражирането на подписки чрез медиите влияе изключително зле не само на климата в колектива, а и на обществения образ на институцията като цяло, се заявява в позицията.

Тя е задочен отрицателен отговор на писмото от неделя на посланиците на Франция, Австрия, Белгия, Холандия, Дания, Великобритания и Финландия. В него те призоваха протестиращите магистрати от СГС, които "ще бъдат ключовите действащи лица, които да направят така, че реформираната съдебна система да работи", да бъдат чути.

"Когато група от уважавани професионалисти изразяват загриженост и повдигат подобни въпроси, те заслужават специално внимание и задълбочен отговор. Това е положителен знак за едно отворено, демократично общество, в което хората чувстват, че могат да изразят своето мнение по въпроси като тези", написаха седмината посланици.

Споделяне

Още по темата

Още от България