Ръководството на ВМЗ отрича за предстояща приватизация

Ръководството на ВМЗ отрича за предстояща приватизация

Съветът на директорите на "Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот отрича за предстояща продажба на държавната оръжейна компания.

Повод за съобщението им е изявлението на бившия военен министър Бойко Ноев. В неделя пред БНР той каза, че се готви тайна приватизация на ВМЗ или на част от държавното дружество от страна на бизнесмени от Залива (бел. ред – Персийския залив). Ноев дори заподозря руски саботаж при взривовете на боеприпаси на площадката на оръжейния завод в Иганово.

Най-голямото предприятие от военно-промишления комплекс на България – ВМЗ ЕАД Сопот, обаче е в списъка на дружествата, забранени за приватизация.

"Този факт категорично обяснява, че не е възможна нито цялостна, нито частична продажба на завода. За да се направи подготовка за раздържавяване, е необходима санкция на Народното събрание. Всички други твърдения и интерпретации по въпроса са несериозни и подкопават доверието към държавното дружество", заяви в понеделник ръководството на ВМЗ в разпространена до медиите позиция.

В нея е посочено още, че "не е от компетенцията на ръководството на ВМЗ да дава заключения или съждения по тиражираната информация, че представител на чужда държава е в основата на двата взрива на площадка Иганово през пролетта на 2015 година".

Бойко Ноев отбеляза, че посещението на руски гражданин, който е идвал в България две седмици преди отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, съвпада с два взрива в оръжейния завод ВМЗ Сопот през март и април 2015 г.

Ръководство на оръжейното предприятие не разполага с данни за нанесени щети по отношение на частна собственост. Източникът на такова твърдение може би е получил информация, каквато Съветът на директорите няма, се казва още в съобщението.

В края на миналата година ВМЗ напусна сдружението "Българската отбранителна индустрия", в което членуват частни и държавни оръжейни предприятия и търговци. От ръководството на ВМЗ Сопот обясняват, че това се дължи на факта, че "за толкова години ВМЗ не е получило реална полза от членството си, а в същото време името на предприятието е използвано за постигане на други цели".

Относно оръжейните лицензи от държавната компания заявяват, че след като за 30 години въпросът все още се дискутира, това означава, че претенциите на друга държава са неоснователни по този въпрос. Считаме, че той не е добре да бъде повдиган от който и да било от българска страна, се казва в изявлението на ВМЗ Сопот, чийто принципал е Министерството на икономиката.

До момента министърът на икономиката Емил Караниколов не е взел отношение по проблема. В същото време Бойко Ноев заяви, че за първи път правителството на Бойко Борисов, "под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов", прави пробив в българска позиция, като се съгласява въпросът с оръжейните лицензи да се обсъжда между България и Русия.

Това "кара сдружението, на което акад. Воденичаров е съпредседател ("Българска отбранителна индустрия" – бел. ред), да пише писмо до цялото правителство, до всички държавни власти, в което казва "с тревога научаваме, че министерство на икономиката е поканило по своя инициатива руската страна за преговори…". Отправянето на покана от българска страна означава само едно - че България е готова на компромиси", каза Бойко Ноев.

Споделяне

Още от Бизнес