Кризата с КС е на път окончателно да взриви СДС

"Раковски" 134: Петър Стоянов е истински седесар, който е против него не е седесар

Депутатите от СДС упорито отказват да издигнат бившия президент за КС

"Раковски" 134: Петър Стоянов е истински седесар, който е против него не е седесар

Номинацията на бившия президент и лидер на СДС Петър Стоянов за конституционен съдия, направена по договорка на сегашния председател Емил Кабаиванов с премиера Бойко Борисов, е на път окончателно да взриви партията.

Кризата се задълбочи в петък, когато изтичат трите дни, които Стоянов поиска, за да каже дали приема да бъде издигнат или не. Народните представители от СДС обаче потвърдиха, че няма да внасят никаква кандидатура за конституционен съдия. Такова решение е взела официално парламентарната група на Синята коалиция в четвъртък.

Намерението бе потвърдено в петък и от депутата Ваньо Шарков, което поставя Петър Стоянов в сложна ситуация, тъй като той е поискал кандидатурата му да бъде внесена от сините депутати и подкрепена от тях. Тъй като ГЕРБ са решили да не издигат никого, след заявлението на премиера Борисов, че ще гласуват за посочения от СДС кандидат, остава възможността Стоянов да бъде номиниран от Яне Янев, което едва ли устройва бившия президент.

В същото време от "Раковски" 134 твърдят, че кандидатурата на Стоянов ще бъде издигната от депутати на партията, а онези, които откажат, можело да бъдат изключени от СДС. Съюзът има девет народни представители, част от общата с ДСБ парламентарната група на Синята коалиция. Повечето от тези 9 депутати не желаят да влизат в схемата, спазарена между Кабаиванов и Борисов.

В петък се понесе слух, че кметът на Карлово и лидер на СДС Емил Кабаиванов готви изключването на деветимата парламентаристи на съюза, но дясната му ръка Борис Марков ги опроверга.

"ГЕРБ искат някой друг да им измие срама"

"Тук не говорим за имена. За нас този срам е на ГЕРБ, те направиха сглобката с другите партии, и сега искат някой друг да им измие срама. СДС не е изтривалка на други партии”, подчерта в петък Шарков.


"В понеделник ще има извънредно заседание на Националния съвет на СДС. Не сме известени за това какъв е дневният ред. В парламентарната група има двама членове на НИС, които вчера не са били на заседанието, което е взело решение за свикване на НС на партията. Носят се слухове, че някои ще бъдат изключвани от СДС, всички или части от парламентарната група", обяви пред журналисти Шарков.

"В това ръководство на СДС, за мое съжаление, има бъзльовци, които дори едно изключване не могат да направят като хората. Заради трохи от трапезата на ГЕРБ, в момента са си заврели главите под масата”, допълни депутатът.

Ръководството: Или си със Стоянов вдясно, или с Костов и Станишев вляво

Междувременно председателят на изборния щаб на СДС и член на НИС Борис Марков опроверга информациите, че е обсъждано изключване от партията на депутати, които не са съгласни с номинирането на Петър Стоянов за конституционен съдия.

"Това са поредните партизански акции на хора, силно притеснени от кандидатурата на Петър Стоянов. Срещу СДС се води кампания от Станишев и Костов", коментира Марков пред БНР.

В същото време той заяви, от позицията към кандидатурата на Стоянов ще се види кой депутат е ляв и кой десен.

"Депутатите ще трябва да се позиционират – с Петър Стоянов вдясно или със Станишев и Костов – вляво. Нямаше протест срещу кандидатурата на Екатерина Михайлова. Скочиха срещу кандидатурата на Петър Стоянов. Този вой до небето помага маските да паднат", твърди Марков.

"Няма по-голям седесар от Петър Стоянов. Мисля, че кандидатурата му ще бъде внесена от депутати на СДС", прогнозира той в духа на Кабаиванов, който преди ден каза, че важното е само експрезидентът да се съгласи, а останалото ще се подреди от само себе си.

Без формална възможност за изключване преди декември

Ръководството на СДС би било силно затруднено наистина да "отстрани" неудобните си парламентаристи. Изключването им може да се случи най-рано в началото на декември, тъй като за да има формално нарушение, за което да бъдат санкционирани, Националният съвет трябва да вземе решение, което да бъде престъпено.

Към момента официална номинация на бившият президент Петър Стоянов от ръководството на СДС не е издигната. Експрезидентът обяви във вторник, че ще мисли три дни дали да приеме тази покана, но засега мълчи, докато партията му продължава да се тресе от скандали, слухове и интриги, които приковаха вниманието на медиите.

Има очаквания Стоянов да си каже думата в понеделник на извънредния Национален съвет на партията.

Ако Стоянов приеме, а съветът реши да го номинира за конституционен съдия, депутатите на СДС ще имат време до 30 ноември (бел. авт. - когато приключва парламентарната процедура) да изпълнят или не волята на партийното ръководство, с което са в открит конфликт още отпреди пазарлъка Кабаиванов – Борисов за КС.

"Ръководството на партията е чуло само нашите намерения – да не внесем Стоянов, обаче за неизпълнение на решение на Националния съвет трябва да изтече парламентарната процедура по излъчване на кандидати за Конституционния съд", обясниха нарочените за изключване депутати пред Mediapool.

 

Практически ръководството на СДС не може да отстрани "неудобните" депутати преди началото на декември, на нарочно заседание на Националния съвет. Тогава, обаче, срокът за номинации на конституционен съдия ще е изтекъл и Стоянов или няма да бъде "входиран", или ще бъде предложен от друг парламентарен субект.

 

Без субсидия и парламентарен пропуск за Кабаиванов

 

Ако все пак НС на СДС изключи парламентаристите си, то последствията за формацията ще бъдат значителни. Заради правилника на Народното събрание субсидията ще последва депутата, а не партията и така съюзът на карловския кмет ще остане без непренебрежимата сума от над 1 300 000 лева. Липсата на тези средства ще затрудни силно финансирането на предизборната кампания на СДС на предстоящите идната година парламентарни избори и ще постави въпроса откъде ще се намерят пари за нея.

 

Освен загубените средства Съюзът на демократичните сили ще се раздели с представителството си в Общинските, районните и секционните избирателни комисии на изборите, защото партията няма да бъде парламентарно представена.

 

Извън чисто партийните щети, се оказва, че самият Кабаиванов може да не успее влиза в сградата на Народното събрание, освен ако не бъде поканен от управляващата партия или друга парламентарна група. Проверка на Mediapool в публичния регистър на нещатните сътрудници на народните представители показва, че кметът на Карлово е сътрудник по здравни, екологични и регионално политически въпроси на депутата, който го грози изключване – Ваньо Шарков.

Ако парламентаристът изключи Кабаиванов от "сътрудниците" си, лидерът на СДС ще бъде поставен в унизителната ситуация за достъп до Народното събрание да моли за покана ГЕРБ или друга партия.

Разпрата в СДС, която вероятно ще доведе до окончателното разбиване на формацията, се случва две седмици след като Националния съвет на съюза прие на 6 ноември, че в знак на протест срещу политиката на управляващите, след приемането на Бюджет 2013 председателите на комисии в парламента от СДС, ще се оттеглят.

"Задължихме народните представители от СДС да участват в дебатите, да защитят тази наша теза и при гласуването да са против Бюджет 2013 г. Като ясен политически сигнал ние приехме и оттегляне на председателите на постоянните комисии в парламента от СДС след приемането на бюджета за следващата година. Задължихме ги да си подадат оставка като председатели и да останат да работят като редови членове в тези постоянни парламентарни комисии”, изрази протеста си Кабаиванов, само няколко седмици преди да откликне на молба на премиера СДС да поеме отговорността за номинацията на следващ конституционен съдия.

Споделяне

Още по темата

Още от България