Ралица Негенцова бе избрана за втори мандат начело на адвокатурата

Ралица Негенцова, сн: БГНЕС

Ралица Негенцова спечели убедително изборите за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) и ще изкара втори мандат на позицията. Тя получи подкрепата на 240 от общо 333 делегати с право на глас. Нейният основен конкурент Борислав Вълчев взе 45 гласа, трети остана Иван Чолаков с 38 гласа, а последен бе адв. Емил Рангелов от Разград с едва 4 гласа.

Преди гласуването Негенцова призова адвокатите да гласуват за хора, които са добри професионалисти, и да загърбят своите лични, корпоративни и политически пристрастия. Тя обеща да продължи да работи за единство на адвокатурата, върховенство на правото, преодоляване на нелоялната конкуренция и по-добра комуникацията между гилдията и обществото.

Тя обяви, че адвокатурата трябва да работи за нови промени в устройствения си закон, които да са обсъдени с останалите професии.

През миналата година на първо четене в Народното събрание бяха приети промени в Закона за адвокатурата, които предизвикаха недоволството на обществото.

Законопроектът въвежда монополни права за адвокатурата при изваждането на справки в съдилища, прокуратури, полиция, арбитражи, съдебни изпълнители, нотариуси, административни органи и получаване на документи от тях, изготвяне на договори, проекти за нотариални актове и завещания, нотариални покани, заявления за приемане и за отказ от наследство и пълномощни.

Ако човек сам реши да си свърши работата, ще бъде глобен с от 1000 до 2000 лв, защото се бърка в монополните права на адвокатите.

Ралица Негенцова е един от най-известните български адвокати. Широката ѝ популярност се дължи до голяма степен на факта, че бе говорител на ЦИК в периода 1992-2013 г. Преди да стане председател на Висшия адвокатски съвет, тя бе негов член, като и два мандата председател на Висшия дисциплинарен съд. Тя е братовчедка на бившия бразилски президент Дилма Русеф и внучка на писателя Генчо Негенцов - Ран Босилек.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?