Ръмсфелд: Азербайджан за стратегически партньор на САЩ

Високопоставена американска делегация води разговори в Тбилиси с представители на грузинското правителство, за да уточни с какво САЩ могат да помогнат на страната преди насрочените за началото на януари президентски избори. В същото време американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд, който е на посещение в Азербайджан, изтъкна стратегическите отношения между Вашингтон и Баку.

Военното сътрудничество между Съединените щати и Азербайджан се засилва и разширява, заяви днес в Баку Доналд Ръмсфелд. На пресконференция след среща с президента Илхам Алиев той изтъкна стратегическите отношения между двете страни, предаде АФП, цитирана от БТА.

Президентът Алиев нарече Съединените щати стратегически партньор и подчерта, че Баку желае да сътрудничи с Вашингтон във всички области, включително икономическата, военната и енергийната.

Министърът на отбраната Сафар Абиев благодари за помощта на САЩ за модернизиране на азербайджанската армия.

Доналд Ръмсфелд е на посещение в богатата на петрол бивша съветска република в момент, когато някои експерти говорят за възможността от американско военно присъствие в Азербайджан с оглед защитата на петролните находища и на петролопроводите към западните страни.

Американката делегацията в Грузия се води от помощник- държавния секретар г-жа Лин Паско. Искаме по-добре да се ориентираме от какво има нужда Грузия и с какви трудности се сблъсква на този етап, заяви тя пред репортери, след като се срещна с и.д. президент на Грузия Нино Бурджанадзе.

На министерската среща на ОССЕ вчера американският държавен секретар Колин Пауъл предупреди Русия да не се намесва в Грузия и каза, че няма да бъде оказана никаква подкрепа на сепаратистките райони, чиито лидери проведоха среща в Москва.

Очаква се по-късно тази седмица в Грузия да пристигне американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд, съобщи днес председателят на грузинския парламент Гиги Церетели, предаде АП.

САЩ обещаха да помогнат на Грузия да се подготви за гласуването на 4 януари, когато грузинците ще изберат кой да наследи подалия оставка Едуард Шеварднадзе.

Днес в Грузия плъзна слух, че през нощта за няколко часа в страната е бил руският магнат Борис Березовски, който живее в самоналожено изгнание в Лондон. Според източници от грузинската гранична охрана мъж, който приличал на Березовски, но с британски паспорт, издаден на друго име, пристигнал около полунощ в Грузия и отпътувал малко преди разсъмване.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?