Ръмсфелд допусна ограничени избори в Ирак заради насилието

Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд допусна възможността насрочените за януари избори в Ирак да не се произведат във всички райони на страната, а само там, където може да бъде гарантирана сигурността на гласоподавателите, предаде Ройтерс.

"На някои места не може да се организират избори, тъй като там има прекалено много насилие", каза Ръмсфлед в четвъртък пред членовете на сенатската комисия по въоръжените сили.

"Нека хипотетично си представим, че сме стигнали до времето на изборите през януари, и нека си представим, че положението е горе-долу каквото е сега, или малко по-лошо. И ако се опитате да проведете избори, ще можете да го направите в три четвърти или четири пети от страната, а на някои места няма да успеете, защото насилията са прекалено много. Така да бъде. На този свят няма нищо съвършено, така че може да има и избори, които не са съвсем идеални. Това е по-добре, отколкото изобщо да няма избори, нали?", каза в четвъртък вечерта Ръмсфелд пред комисията.

Той призна, че е възможно да се наложи изпращането на допълнителни американски части в Ирак, които да гарантират сигурността на изборите.

По-рано в четвъртък, лидерът на временното иракско правителство Ияд Алауи и американският президент Джордж Буш изключиха каквото и да е отлагане на изборите в Ирак.

В реч пред Конгреса Алауи заяви, че Ирак е отбелязал успех по пътя към свободата и демокрацията.

Той добави, че насилието е концентрирано само в три от всичките 18 провинции в Ирак.

Същевременно кандидат - президентът на Демократическата партия Джон Кери обвини Буш и Алауи, че се опитват да вземат американските гласоподаватели за глупаци, твърдейки, че нещата в Ирак вървят добре.

Споделяне

Още от Свят