Ръмсфелд изрази съмнение за връзките на Саддам с Ал Каида

Няма твърди доказателства за връзка между Саддам Хюсеин и Ал Каида, заяви министърът на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд, цитиран от осведомителните агенции.

Ръмсфелд, който говори пред Съвета за външни отношения в Ню Йорк, бе попитан каква е връзката между Ал Каида и сваления иракски диктатор. "Доколкото ми е известно, няма категорично, твърдо доказателство за връзка между двамата", отвърна министърът на отбраната, цитиран от Асошиейтед прес.

Наличието на такава връзка бе сред основните аргументи, изтъквани от САЩ за нахлуване в Ирак.

Доналд Ръмсфелд призна, че разузнаването е допуснало грешки преди инвазията в Ирак. "Не намерихме оръжия за масово унищожение. Защо разузнаването е сбъркало, аз не мога да кажа, но светът е много по-сигурен, откакто Саддам Хюсеин е в затвора", добави той.

Той добави, че отношенията между терористите "са сложни и се променят с времето".

"Видях как отговорът на този въпрос се променяше из разузнавателната общност през последната година по много любопитен начин. Има разногласия между разузнавачите какви са тези отношения. Лично аз не съм виждал никакви категорични, твърди доказателства за връзки", посочи Ръмсфелд.

До неотдавна той твърдеше, че съществува достоверна информация за такива връзки.

Вицепрезидентът Дик Чейни е заявявал, че Саддам Хюсеин предоставя убежище на Ал Каида.

Доналд Ръмсфелд припомни, че Ирак е бил в терористичния списък на Държавния департамент на САЩ и че е плащал на палестински екстремисти за самоубийствени атентати.

Той също така каза, че повечето от висшите функционери на Ал Каида са се клели във вярност на Осама бин Ладен, но това не се отнасяло за Абу Мусаб ал-Заркауи, за когото е известно, че ръководи терористична мрежа в Ирак.

Преди войната в Ирак присъствието на Заркауи в Багдад беше посочвано от американската администрация като доказателство за връзка между Саддам Хюсеин и Ал Каида.

Според Ръмсфелд в Ирак ще бъдат предприети нови военни операции като тези през уикенда в Самара. "Онова, което стана през последните 48 часа, трябва да се извърши в цялата страна", посочи той.

При офанзивата на американски и иракски сили срещу Самара, за да бъде прочистен градът от бунтовници и върнат под правителствен контрол, бяха убити 150 души, а стотици бяха ранени.

Междувременно бившият американски администратор в Ирак Пол Бремър каза в понеделник, че САЩ са допуснали две грешки, макар че според него военната инвазия в страната е била основателна.

Според Бремър първата грешка е, че САЩ не са имали достатъчно войски на място, за да установят контрол върху Ирак.

САЩ също така допуснаха грешката да не потушат бързо насилието и грабежите, настъпили след падането на Саддам Хюсеин.

"Ние платихме висока цена, че не спряхме тези действия, защото така се създаде атмосфера на безнаказаност", каза Бремър на конференция в Западна Вирджиния.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?