Ръмсфелд пристигна изненадващо в Ирак

Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд и председателят на Съвета на началник -щабовете генерал Ричард Майърс пристигнаха на изненадващо посещение в Багдад, предадоха информационните агенции.

Целта е да се успокои обстановката след разкритията за изтезания на иракски затворници и да се повдигне духът на американските войници, посочва Асошиейтед прес.

По време на 15-часовия полет от Вашингтон Доналд Ръмсфелд отрече Пентагонът да се е опитвал да прикрие скандала с изтезанията на затворници в затвора Абу Граиб край Багдад, посочва Ройтрес.

След пристигането в Багдад Ръмсфелд и Майърс се отправиха на среща с висши американски военни.

Скандалът с малтретирането на иракски затворници продължава втора седмица. В сряда американските конгресмени се запознаха с нови снимки и видеозаписи на издевателства в Абу Граиб и ги окачествиха като потресаващи.

Сенатори казаха, че на уреденото от Пентагона закрито за публиката представяне са били показани снимки на кучета, лаещи над свити иракски затворници, както и на иракчанки, принуждавани да показват гърдите си. Показани са и снимки на полови актове.

Представителката на Републиканската партия в долната камара Джейн Харман заяви, че снимките показват груби и садистични мъчения, предаде Би Би Си.

Сенаторът - републиканец Бен Найтроз Кемпбъл заяви, че не знае, как по дяволите, такива хора са били приети в армията на САЩ.

Председателят на сенатската комисия по въоръжените сили Джон Уорнър каза, че е твърдо убеден, че новите снимки не трябва да бъдат правени публично достояние, защото могат да застрашат американските части.

В изказване преди конгресмените да се запознаят с нови материали от Ирак, Доналд Ръмсфелд защити методите, използвани от американските части за добиване на информация. Ръмсфелд даде показания пред сенатска комисия заедно с Председателя на Комитета на обединените началник щабове на армията, генерал Ричард Майерс.

Ръмсфелд каза, че всички използвани методи са били одобрени от юристи на Пентагона като съответстващи на Женевските конвенции. Сенаторът - демократ Дик Дърбин заяви обаче, че много от одобрените от Пентагона правила за извършване на разпити излизат далеч извън конвенциите за военнопленниците.

Доналд Ръмсфелд заяви още пред сенатската комисия, че всички лица, независимо на какво равнище са и за които бъде установено, че са свързани със скандала за издевателства над иракски затворници, ще бъдат наказани.

Самият Ръмсфелд е под натиск да подаде оставка, като така отговорността за допуснатия провал бъде поета на най - високо равнище, но в началото на седмицата президентът Джордж Буш даде подкрепата си за министъра и му благодари за "забележителната работа".

Същевременно САЩ бяха обвинени от правозащитната организация Хюман райтс уоч в систематично малтретиране на затворници в Афганистан.

Организацията заяви, че е документирала редица случаи на издевателства, подобни на станалите известни в Ирак, и че многократно е предупреждавала американски представители за проблемите. Сред изброените нарушения са продължително лишаване от сън, излагане на много ниски температури, жестоки побоища, както и разсъбличане и снимане на затворници.

Хюман райтс уоч отправи обвиненията си само ден след като американски военен говорител заяви в Кабул, че са в ход разследвания по обвинения за издевателства над афганистански полицай, арестуван през миналата година, както и за смъртта на трима затворници от 2002 година насам.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: