Ръмсфелд: Възможно е Саддам да е изнесъл 377-те тона експлозиви преди войната

Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд говори за пръв път за изчезването на тонове експлозиви от армейски склад в Ирак - проблем, предизвикал разгорещени дебати в президентската надпревара.

Ръмсфелд каза в интервю по радиото в четвъртък, че е много възможно Саддам Хюсеин да е преместил 377-те тона експлозиви, узнавайки, че войната е неизбежна.

Телевизия Ей Би Си Нюз излъчи обаче видеозапис, който доказва обратното, съобщи агенция Ройтерс.

В две радио-интервюта, които Ръмсфелд даде в Пентагона , американският министър на отбраната посочи, че американските сили биха забелязали, ако преместването на експлозивите е станало след тяхното идване в Ирак. Ръмсфелд също така изрази съмнение относно версията на своя подчинен Джон Шоу, че руските сили са помогнали на иракчаните да преместят експлозивите.

Нямам никаква информация за такова нещо и не мога да я потвърдя, заяви Ръмсфелд.

Ръмсфелд каза, че хипотезата за внезапно разграбване на експлозивите е най-малкото спорна.

Военният министър на президента Буш отправи непряка нападка към неговия съперник в предстоящите избори Джон Кери с думите: "Първите съобщения почти винаги са неверни и хора, които използват прибързани преценки, за да стигат до изводи, често правят грешки, поставящи ги в неудобно положение. "

Преди това Кери обвини Буш за некомпетентно ръководство на военните действия в Ирак и затова, че е допуснал изчезването на опасните боеприпаси. Президентът от своя страна посъветва Кери да не говори, преди да се е запознал с фактите.

Пентагонът публикува снимки от въздуха на мястото, откъдето са изчезнали експлозивите. На тях се виждат два камиона пред бункер. Снимката е направена два дни преди началото на войната и според Пентагона показва активност в периода между напускането на оръжейните инспектори и пристигането на американските войски.

Снимката показва голям камион с ремарке, натоварен с бели контейнери, и по-малък камион, паркиран отзад. Главният говорител на Пентагона Лорънс ди Рита призна, че снимката с камионите не дава никаква информация за изчезването на експлозивите. По думите на Ди Рита снимката показва, че в този момент иракчани осъществяват някаква дейност в склада.

Телевизия Ей Би Си Нюз обаче излъчи запис на момент, в който американски сили преминават през склада Ал Каака на 18 април 2003 г., девет дни след падането на Багдад. На записа се виждат варели с експлозиви и ясно личат печатите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Споделяне

Още от Свят