Рамзан Кадиров остава начело на Чечения, заяви Кремъл

Рамзан Кадиров

Президентът на Чечения Рамзан Кадиров остава начело на тази руска република. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирал пред журналисти думи на чеченския лидер, информира ТАСС.

Снощи Кадиров заяви, че желае да напусне поста си и че е "дошло време" за това. В интервю за тв канал "Русия 1" той сподели, че е негова "мечта" да се оттегли, тъй като било трудно да носи отговорност "за народа, за републиката, пред Всевишния и ръководството на държавата".

Не че е уморен или не желае да служи, просто навремето са били необходими хора като него, за "да воюват, да въведат ред", но днес в Чечения цари ред и процъфтяване, затова трябва да има промяна, обясни той. Кадиров подчерта, че следващият ръководител на Чечения ще бъде определен от ръководството на държавата и народа.

"Рамзан Кадиров неведнъж е казвал, че е много последователен и решителен член на кръга от съмишленици на руския президент Владимир Путин. В случая той има намерение да работи и занапред така, както му възлага президентът на страната. Друго не е казвал - и вземаме това за предпоставка. Рамзан си остава действащ глава на републиката", заяви Песков.

Кадиров е заявявал преди нееднократно, че е готов да напусне поста си. През юли т. г. например разказа, че има желание да замине за Ерусалим, за да охранява като доброволец джамията Ал Акса на Храмовия хълм, припомня информационният портал "Лента".

Тогава Кремъл препоръча да се възприема изявлението на чеченския лидер като "демонстрация на значението, придавано от Кадиров на исляма", без да се възприема буквално.

Кадиров бе преизбран за ръководител на Чечения през септември 2016 г. с гласовете на 97,94 на сто от избирателите. Активността бе 94,8 на сто, отбелязва "Лента".

Споделяне

Още от Свят