Ранената в метрото остава в критично състояние, трябвало да лети до Виена

Стрелецът самоубиец е бивш военен

Ранената в метрото остава в критично състояние, трябвало да лети до Виена

Продължава разследването на тежкия инцидент в метрото в София. В сряда мъж простреля жена години в един от вагоните на станция близо до летището и се самоуби.

Състоянието на ранената с четири куршума остава тежко, с опасност за живота.

След като вчера бе съобщено, че мъжът е на 62 години, днес бе уточнено, че възрастта му е 58 години. Жената е на 56 години. Прокуратурата посочи и инициалите им - М.П. и С.П. Двамата нямат роднинска връзка помежду си. Всеки е имал свое семейство с деца. Предполага се, че между тях е имало връзка, но предстои това да се изясни.

Жената е трябвало да пътува до Виена. Открит е самолетен билет на нейно име, полетът е бил в 16.05 часа. Носела е малък куфар. Мъжът е бивш военен, който след като се е пенсионирал е работил в различни охранителни фирми. Оръжието, с което се е самоубил, е законно и лично притежание. Няма данни жената да е подавала жалби срещу него, съобщи Нова телевизия.

От днес започват разпити на близките на мъжа и жената. Полицията подозира, че опитът за убийство е добре планиран. Окървавените тела на мъжа и жената са открити от машиниста на мотрисата.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че са назначени биологична, балистична и видеотехническа експертизи във връзка с разследването на инцидента. На местопроизшествието са били открити седем гилзи.

Смята се, че мъжът е изчакал последният вагон да се изпразни, за да опита да извърши убийството. Няма преки очевидци на случилото се. Ще се разглеждат камерите, за да се изясни дали двамата са се качили от една спирка.

Жената е в много тежко състояние в реанимацията на болница "Света Анна". Извършени са ѝ две операции, при които са извадени два куршума. Третият е открит на местопрестъплението.

"Жената е в реанимацията, в нестабилно състояние е. Прави се всичко възможно. Тук имаме много опитен екип от реаниматори, които ще направят всичко възможно да спасят живота ѝ. Вчера, непосредствено след пристигането ѝ, са събрани два екипа хирурзи. Непосредствено след приключването на многочасова операция на коремната област, неврохирурзи започнаха обработка на раната на главата. Там проектилът е минал през главата и е извън тялото на пациентката", каза Антон Луков, говорител на столичната болница "Св. Анна".

"Мъжът не би трябвало да носи служебното си оръжие. Предполагам, че човекът е замислил това действие, за да го носи в себе си", коментира Калин Гайдаров, криминален психолог и бивш директор на института по психология на МВР, пред бТВ.

Той каза, че вероятно става въпрос за житейски проблем. Според Гайдаров възможните версии са две. Едната е да има история на конфликт между двамата, независимо от какъв тип. Другата - някакво съдбовно решение, както те го приемат, за приключване на сметките с живота.

Според криминолога това, че стрелбата е станала в метрото също говори за сериозните мащаби в индивидуален план.

По повод факта, че стрелецът е бил служител в охранителна фирма Гайдаров каза, че на хора в тази система и системата на МВР трябва да се обръща специално внимание от психолози, защото професията е отговорна и рискова.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?