Ранени в Сирия руски наемници се лекуват във военни болници в Русия

Ранени в Сирия руски наемници се лекуват във военни болници в Русия

Руски наемници от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", ранени при удар на американската авиация в Сирия, са върнати в родината и настанени за лечение в болници, контролирани от министерството на отбраната, пише руският в. "Обшчая газета", като се позовава на агенция Блумбърг.

Според източници на Блумбърг наемниците се лекуват във военни болници в Москва и Санкт Петербург.

На 12 февруари стана ясно, че международната коалиция начело със САЩ е нанесла въздушен удар по привърженици на Башар Асад и руски наемници от ЧВК "Вагнер". По данни на медиите са убити от 100 до 300 души. Руското министерство на отбраната заяви, че няма сведения за загинали руски граждани в Сирия, защото въпросът не е от тяхната компетенция. Отбранителното ведомство отговаря само за действащите военнослужещи от руската армия, напомня вестникът.

Междувременно Ксения Собчак, кандидат за президент на Русия на изборите след месец, предложи парламентът да разследва гибелта на руски граждани в сирийската провинция Дейр аз Зур на 7 февруари. Според нея авторитетна комисия трябва да огласи цялата информация за трагедията, да посочи имената на загиналите и да назове виновните за "този национален позор".

"Руската власт се държи така, сякаш това не е нейна работа - друг е пратил в Сирия наемници от ЧВК", заяви Собчак.

 

По-рано друг кандидат-президент - Григорий Явлински, настоя сегашният лидер на Русия Владимир Путин да даде обяснения във връзка с инцидента, добавя "Обшчая газета".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?