Рано е да се говори за безвизов режим със САЩ

Ще се търсят начини за облекчаване на пътуванията на български граждани в САЩ, но да говорим за премахване на визовия режим е все още рано, заяви българският посланик в САЩ Елена Поптодорова по повод срещата на външния министър Соломон Паси в четвъртък с американския държавен секретар Колин Пауъл, на която Паси е поставил въпроса за визите.

"Нещата не стоят така просто. САЩ имат документа "Безвизов режим" с определени държави, но истината е, че би трябвало да защитите на границите, документите за самоличност, да се хармонизират политиките. Така че това, което ще стане, е по-скоро да са повишат изискванията към граничните служби, към пропускателните служби на двете страни. По-скоро ще се търсят начини де се облекчат пътуванията на българските граждани, но да говорим за вдигане на визите, за премахване изцяло на визовия режим, е все още преждевременно", обясни Поптодорова пред Дарик радио в петък.

Колин Пауъл похвали България за решението да остави контингента си в Ирак въпреки кризата със заложниците и разкритикува Филипините за това, че изтеглиха своите 51 войника в замяна на освобождаването на техен отвлечен гражданин.

Според Пауъл Манила е тръгнала по лоша и хлъзгава наклонена плоскост и с отстъплението си дава тон на бунтовниците да продължават.

Асошиейтид прес цитира Соломон Паси, че България е била изправена пред труден избор, но " е приела принципите и ценностите си и няма да отвори вратата никому за изнудване".

На среща със съветничката на президента Буш по националната сигурност министър Паси получи уверения, че САЩ ще направят всичко възможно, за да осуетят евентуални планове на терористи, заплашващи страната.

Подобни заплахи бяха отправени в сряда от групировката Таухид, свързаната терористичната мрежа Ал Каида, която настоя България и Полша да изтеглят контингентите си от Ирак.

Във Вашингтон Паси е обсъдил и идеята за изработване кодекс на поведение на държавите при терористична заплаха, която по-рано тази седмица външният министър предложи и на генералния секретар на ООН Кофи Анан.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: