Росен Плевнелиев:

Рано е да се говори за вето върху промените в Наказателния кодекс

Президентът Плевнелиев по време на визитата си в китайския тех парк "Джунгуанцун"

Рано е да се коментира окончателно съдбата на проекта за промени в Наказателния кодекс, тъй като и в последния момент се коригират текстове. Това каза президентът Росен Плевнелив, попитан от журналисти дали ще наложи вето или ще сезира Конституционния съд за подготвяните от правосъдното министерство поправки в Наказателния кодекс. Те предизвикаха острата реакция на правозащитни организации, които ги определиха като "незапомнена цензура"  и на медиите. Заради това правосъдният министър Зинаида Златанова обяви, че ведомството ѝ ще прецизира текстовете в проекта.

 

Първо ще си направят дебатите в парламента, а след това и аз като президент ще се отнеса много сериозно към своята функция на гарант за спазване на гражданските права и свободи , както и позицията си по въпроса, заяви Плевнелиев. По думите му промените в НК тепърва много внимателно ще бъдат изследвани от експертите и от Правния съвет в президентската институция.

 

"Този Наказателен кодекс не е продукт само на едно правителство или на няколко месеца. Бързането с Наказателния кодекс е изцяло, за да се спазят в "12 без 5" срокове, зададени от нашите колеги в Брюксел от гледна точка на механизмите за координация и контрол", каза президентът. Така че, аз съм абсолютно убеден, че ще има сериозни дебати, подобрения и се надявам на това, преди държавният глава да се намеси със своята "тежка" дума, каза Плевнелиев, който е на държавно посещение в Китай.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?