"Рано или късно може би ще се срещнем някъде на изборите"

"Рано или късно може би ще се срещнем някъде на изборите"

Президентът Георги Първанов обяви в четвъртък, че няма да води полемика с премиера Бойко Борисов, но за пореден път критикува правителството, че не се справя с неутрализирането на кризата.

"Аз съм притеснен не само като пациент, а и като държавен глава за всичко, което става в държавата и с българските граждани, тъй като картината е наистина драматична”, заяви Първанов.

Държавният глава участва в организирана от президентството дискусия за здравната реформа в Пловдив. Кръглата маса е първата от поредицата в рамките на инициативата на Първанов да формира българската позиция по европейската стратегия "Европа 2020" и национална стратегия "България 2020".

"На мен лично ми стана досадно да водя самоцелни политически полемики по измислени въпроси, засягащи по-близкото или по-далечното минало. Вероятно правителството и лично премиерът изпитват притеснения от това, че не могат да се справят с проблемите на кризата и да намерят решение на болезнените въпроси, свързани с безработицата и тежкото положение на много от хората", заяви Първанов.

По-рано в четвъртък премиерът Бойко Борисов обвини Първанов за създаването на тройната коалиция, за поразиите в армията и нечестна позиция. Според Борисов президентът чака правителството на ГЕРБ да извърши реформите в здравеопазването, в образованието и тогава да оглави БСП или друг проект и да поведе опозицията срещу тях. Затова призовава Първанов и двамата да подадат оставки и да се явят на предсрочни избори още сега.

"Рано или късно може би ще се срещнем някъде на изборите, но сега от нас се очаква реална политика. Вероятно катализаторът, да не кажа детонаторът на тези настроения е онова, което каза вчера шефът на НАП - 26% от планираните приходи не са събрани. Това е реалният проблем и за него не е виновен нито президентът, нито който и да е от предишните управляващи, без да снемам и капка от тяхната отговорност", коментира Първанов.

Според него кризата не би трябвало да се заплаща само от социално слабите и редовите работници. На този етап Първанов бил склонен да приеме и отрицателното мнение на синдикатите по възможността за промяна на схемата, по която се изплащат болничните. Той съобщи още, че е готов да подкрепи идеите на новия здравен министър Анна-Мария Борисова ,които обаче били още доста схематични, за да бъдат коментирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?