"Ранобудните" протестираха срещу Слави Бинев, Рашидов и Пеевски

Трупата на Народния театър заплаши с колективна оставка, ако шефът на парламентарната комисия по медии и култура не се оттегли

Снимка: БТВ

Трупата на Народния театър "Иван Вазов" обяви в петък, че ще подаде колективна оставка, ако Слави Бинев не се оттегли като председател на Комисията по култура и медии в парламента, а около 19 часа вечерта представителите на "Ранобудните студенти" се събраха на протест в столицата не само срещу назначението на Слави Бинев начело на тази комисия, но и срещу Вежди Рашидов като министър на културата и Делян Пеевски в комисията по икономическата политика и туризма.

Недоволните от назначението на Слави Бинев се събраха пред Софийския университет и охраняваната от около 50 полицаи демонстрация мина през сградата на Народното събрание по бул. "Цар Освободител” и ул. "Георги Раковски”, за да стигнат до Народния театър.

"Всички помним как започна протестът миналата година, въпросът е в отношението. Това че успяха толкова леко да дадат комисията на култура, за да постигнат парламентарно мнозинство, означава, че културата отново няма да е приоритет”, заяви пред БТВ един от протестиращите Румен Стоев.

"Това не е протест само на ранобудните”, подчерта той.

"Опитват се да ни наложат подмяна на ценности, чрез нея се опитват да ни кажат, че е нормално да се живее в общество, в което културата е натикана на най-задно място”, заявиха те.

По-рано през деня артистите на Народния театър в отворено писмо до председателя на парламента, президента и премиера, заявиха, че Бинев е "проводник на конфронтацията и силовите методи" и изборът му е "фрапираща стъпка в посока на унищожаване на българския дух". Затова те предлагат или Бинев да подаде оставка, или Комисията по култура и медии да бъде закрита.

"Възбуждането на нова улична вълна от протести няма да доведе до нищо добро, а ние нямаме какво да губим", казват те.

"Българската култура е задният двор на нашето съвременно общество, творците на художествени ценности са изправени до стената, тяхната мисия се подценява ежедневно и методично. Това е процес на държавен нихилизъм, който се развива с презумпцията, че всичко останало в това общество е по-важно и по-съществено. Политиката на прехода нанесе тежък удар на българската духовност, изключвайки нейното приложно поле от перспективата за развитие на страната. А държавата ни е пред разпадане", се казва в писмото.

"В този смисъл изборът на г-н С. Бинев за председател на Комисията по култура и медии на Народното събрание е фрапираща стъпка в посока на унищожаване на българския дух. Тук не става дума за обидни квалификации към личността, а за ясно определени действия от страна на г-н С. Бинев, които му отделят място на територията на чалгата и общественото хранене и завинаги го извеждат извън сферата на културата. Силовите прийоми, с които той си служеше предишните години, не могат да бъдат аргументи в сферата на медиите, изкуството и културата", пише още в писмото.

От трупата на театъра коментират, че с дадената от Бинев пресконференция само е доказал, че е на дълбоко погрешен път, считайки, че може да управлява българската култура и медии.

"Култура не се управлява – тя се подкрепя. Всеки, който иска да управлява културата, обрича държавата на провал и съдейства за нейната разруха. Законотворчеството, от което се нуждаем в тази сфера, изисква пълен политически консенсус, а г-н С.Бинев е проводник на конфронтацията и силовите методи, които тук са просто нонсенс. А и липсата на каквито и да са познания за културната ни практика прави нещата да изглеждат зловещи и безнадеждни", смятат театралите.

"Най-достойно би било г-н С. Бинев сам да се оттегли, с което и като политик, и като гражданин ще покаже грижа за българската култура и медии. Или ръководството на Народното събрание да закрие Комисията по култура и медии. Сигурно е, че това няма да се отрази негативно на неговата работа. Възбуждането на нова улична вълна от протести няма да доведе до нищо добро, а ние нямаме какво да губим. Готови сме и ще защитим "Малкия остров" на надеждата, че ни чака по-светло бъдеще", пише още в писмото.

По-рано в петък вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова коментира в парламента, че изборът на Слави Бинев за председател на комисията се е оказал недостатъчно удачен.

Бъчварова не отговори директно дали Бинев трябва да се оттегли от поста и прехвърли на Патриотичния фронт отговорността за назначаването.

Тя посочи, че предложението Бинев да оглави Комисията по културата и медиите не е на ГЕРБ и предположи, че предложението е било за оглавяване на тази комисия, а кого ще излъчат от Патриотичния фронт е било тяхно решение.

Министърът на културата Вежди Рашидов на свой ред коментира, че вчерашният отказ на Министерство на културата да изпрати представител на заседанието на Комисията по култура и медии е морален акт.

"Не може цялата българска култура да е на крака. Прощавайте! В крайна сметка това са талантливите, известните хора на България, без които не можем", коментира Рашидов, срещу чието назначение за министър има не по-малки брожения в културните среди.

Междувременно и Съюзът на българските художници също изрази огромното си възмущение и категорично несъгласие за избора на Слави Бинев. Творците призовават българските политици да се вслушат в гласа на хората на изкуството като преосмислят решението си и приканват Бинев да подаде оставка.

Споделяне

Още по темата

Още от България