"Ранобудните студенти" на бунт срещу Бинев, Рашидов, Сидеров и Пеевски

Студенти, журналисти, кинодейци и художници се присъединиха към протеста срещу председателя на комисията по култура и медии

Протест на "Ранобудните студенти" срещу кабинета "Орешарски", снимка БГНЕС

"Ранобудните студенти" ще протестират в петък с искане за оставките на министъра на културата Вежди Рашидов и председателя на комисията за култура и медии Слави Бинев, кинодейците също се готвят за демонстрации. Това е равносметката от поредния кризисен за управляващите ден покрай назначаването на архонта Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия за култура и медии.

Активистката група "Ранобудните студенти", възникнала по време на протестите срещу кабинета "Орешарски", настоя още Волен Сидеров да подаде оставка като зам.-председател на комисията по външна политика, а Делян Пеевски изобщо да напусне парламента.

"Ранобудните студенти" са насрочили своя протест за 18.30 часа в петък, а сборният пункт е на стълбите на официалния вход на ректората на Софийския университет.

"Ранобудните" настояват в държавния бюджет да бъдат отделени 1% от БВП за култура. Те смятат, че властите демонстрират пренебрежително отношение към тази област, което е "огромно разочарование".

Макар да е адресирано до Бойко Борисов и Цецка Цачева, писмото на "Ранобудните" завършва с въпрос към Радан Кънев и Меглена Кунева: "Това ли е реформаторското ви отношение към културата?"

Междувременно нови гилдии се включиха в протеста срещу избора на депутата от Патриотичния фронт за председател на комисията по култура и медии.

След протестната декларация на БНТ, към която се присъедини БНР, заявката за ефективен протест от страна на Младежкия театър и Малък градски театър "Зад канала", както и публичните позиции на редица авторитетни режисьори, артисти и общественици, с отворено писмо във вторник излязоха кинодейците и журналистическата организация "Мрежа за свободно слово".

Под писмото на кинодейците са се подписали 74 от най-известните сценаристи, режисьори, кинооператори, актьори и продуценти.

"Г-н Славчо Бинев никога не е притежавал каквито и да е компетенции, знания и умения в областта на културата. Той никога не е проявявал публично дори елементарен интерес по отношение на проблемите на българската култура, свързани с финансови и административни тежести, с липсата на стратегия и визия за управлението. Дълбоко се съмняваме, че г-н Славчо Бинев има познание за ситуацията и възможност да предложи както обща концептуална рамка за нова културна политика", се казва в декларацията.

Те смятат, че назначаването на Славчо Бинев е удар върху онези парламентарни партии и групи, предложили и одобрили кандидатурата му. "Оставаме с очакването, че направеният и очевидно необмислен избор, ще бъде преразгледан и в българския парламент ще се намери човек, значително по-достоен и далеч по-ангажиран с проблемите на културата у нас. Ако това не се случи, културно изразеното от нас несъгласие може да прерасне в шумен протест", се казва в декларацията на хората от филмовите среди.

"Мрежа за свободно слово" определя избора на Бинев като решение "безотговорно и демотивиращо за журналистите".

"Медиите са в криза, което се признава вече не само от гражданското общество, но и от европейски експерти, дори и от някои български политици. Затова сме изумени от този избор, който е допълнителен риск както за медийната ситуация, така и за българската култура", пише в декларацията.

Мрежата напомня, че от парламентарната комисия за култура и медии зависят не само бюджетите на обществените медии, но и тяхната независимост. "Медиите са скачени съдове и изчезне ли свободата в обществените медии, ще изчезне във всички медии", се казва в отвореното писмо.

Първият протест срещу назначаването на Слави Бинев ще проведе в сряда от 14.30 часа в градинката на Кристал в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България