С подкрепата на преподаватели и артисти

Ранобудните студенти отбелязаха празника на СУ със серия от протестни акции

Група студенти превзе за кратко охраняемата зона пред НС

Ранобудните студенти отбелязаха празника на СУ със серия от протестни акции

Със серия от протестни акции в понеделник Ранобудните студенти отбелязаха празника на Софийския университет, който е най-старото висше учебно заведение у нас. 25 ноември е денят на патрона на Алма Матер – Св. Климент Охридски.

Началото на "честването" бе поставено в ранните часове на деня, когато група от Ранобудните успя да премине през концертните заграждения пред Народното събрание и да окупира за няколко минути зоната за сигурност. Те се снимаха пред официалния вход на парламента с голям транспарант с надпис: "Огражденията са в ума ни, няма граници за духа ни!"

По повод патронния празник Ранобудните студенти временно освободиха окупираната аула на Ректората на СУ, за да се проведе в нея академичното тържество, а към празничното шествие се присъединиха студенти с протестни лозунги.

Актьори блокираха движението, докато Ранобудните си отвлекат автобус

Около 14.30 ч. хора на изкуството се събраха в градинката на "Кристал", като към тях се присъедини и група протестиращи младежи.

На протеста дойдоха актьорите Деян Донков, Радина Кърджилова, Ивайло Захариев, Силвия Лулчева, Стефания Колева, Калин Врачански, режисьорите Александър Морфов и Стоян Радев, както и група художници. Сред участниците беше и Найо Тицин.

Около 15 ч. групата се насочи от "Кристал" към Народното събрание по бул. "Цар Освободител" и блокира движението. Там те пуснаха китайски фенери и след около 15 минути се насочиха към Ректората на СУ, като спряха движението на кръстовището пред него за 5-6 минути.

Междувременно Ранобудните студенти се качиха в блокиран автобус 280, пътуващ в посока Студентски град, след което актьорите и останалите участници се отдръпнаха от кръстовището и движението беше освободено. Актьорите се насочиха към НАТФИЗ, а младите хора потеглиха към следващата си акция за деня, целяща да провокира студентите, живеещи там, да се присъединят към вечерния протест.

Протестното шествие под надслов "Събуди се, Студентски град" започна пред главния вход на Университета за национално и световно стопанство, където се събраха около 70 протестиращи. Младежите влязоха в сградата и се отправиха към кабинета на премиера Пламен Орешарски, скандирайки "Оставка!". След това Ранобудните блокираха за кратко кръстовището пред УНСС, след което се насочиха към Студентски град по ул. "8 декември".

Студентите спряха за малко движението и на кръстовището на улиците "Академик Б. Стефанов" и "Атанас Манчев". След края на шествието, около 30 протестиращи се отправиха към СУ за откриването на фотоизложбата, посветена на окупацията, пред 272 аудитория в 18 ч. Час по-късно се очаква да започне празничният концерт в Аула Магна.

Преподаватели протестираха пред НС с конституция в ръцете си

Преподаватели от различни университети в страната пък проведоха с конституция в ръка по обяд пред парламента кратък митинг в подкрепа на Ранобудните студенти и по повод деня на Св. Климент Охридски.

В декларация преподавателите напомниха на управляващите, че академичната автономия е гарантирана от Конституцията.

Проф. Александър Кьосев отбеляза, че академичната автономия включва академични свободи, академично самоуправление и неприкосновеност на територията на висшите училища.

"Зачестилите случаи на обграждане и възпрепятстване на достъпа до университетски сгради и академични читални в центъра на София, както и на проникване на държавни органи в територията на висши училища, представляват драстично и безпрецедентно нарушение на тези конституционно и законово защитени права. Всъщност, е заплашено нещо основно. Не само споменатите конкретни права, а и съществуването и функционирането на самата правова държава като цяло", посочи Кьосев.

Протестираме срещу неимоверното присъствие на полицейски сили край университетите - каза проф. Калин Янакиев. "Изглежда управляващите са се самохипнотизирали и са действително повярвали, че става дума за метеж, както те се изразяват, нещо, което е възмутително и срещу което ние протестираме", допълни той.

Доц. Даниела Колева припомни лекцията за доброто управление и правото на протест. "Ние се възползваме от това право и искаме да напомним на управляващите да четат конституцията, да я помнят и да я спазват. И да управляват не просто от наше име, но за себе си, а от наше име за нас", посочи тя.

Протестиращите, сред които бе и доц. Кристиан Таков, насядаха пред парламента с Конституцията в ръце. Таков дори обърна документа обратно.

Ранобудните от ВТУ не се отказват

20-ина възпитаници на Великотърновския университет излязоха в 17 ч. на протест срещу правителството в старопрестолния град за около час. Макар подкрепата във Велико Търново да е слаба, ние не се отказваме, каза Марина Братанова, представител на Ранобудните студенти от ВТУ.

"С това си действие ние целим отново да заявим твърдата си позиция, че не желаем да бъдем управлявани от една корумпирана клика, която служи единствено на мафиотските структури и големите корпорации и в същото време е глуха за проблемите на народа. Не желаем повече цинизъм от страна на политиците, чиято единствена цел е да се задържат възможно най-дълго във властта и излизаме да го покажем публично", пишат в своя декларация великотърновските Ранобудни.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?