Среднощна алкохолна милиция в университета

Ранобудните студенти разбутаха от "морални" подбуди запоя на преподаватели в СУ

Ранобудните студенти разбутаха от "морални" подбуди запоя на преподаватели в СУ

Ранобудните студенти се проявиха в петък с видеоклип, на който се вижда как двама преподаватели в Софийския университет стоят в сградата през нощта, запиват с руска водка и пушат. Видеото е кръстено "Морал на градус", защото заснетите проф. Костадин Рабаджиев (ръководител Катедра "Археология”) и проф. Драгомир Драганов (преподавател по история) са критикували окупацията на университета.

Клипът представя Рабаджиев и Драганов в очевидно нетрезво състояние, снимана е водката, която са пили - "Back in USSR". Заснети са и своеобразните лекции по морал, които "ранобудните" държат на пияните си преподаватели. Студентите ги призовават да напуснат сградата на университета, без да е ясно от какви правомощия точно изхождат. Цитират се само "режимът на Окупацията" и правилникът за организация на работата на университета, който забранява употребата на алкохол и пушенето в сградата на Ректората. Не се отбелязва фактът, че "режимът" на Окупацията сам по себе си също противоречи на правилника на университета.

От видеото се вижда още, че двамата професори напускат залата, след като са подгонени от студентите, но в последствие "ранобудните" продължават да ги преследват. Малко по-късно преподавателите са открити в кабинет в катедрата по археология. Проф. Драганов вече го няма, но видеото показва как студентите държат сметка на Рабаджиев и негов колега защо си стоят в кабинета и вече пият безалкохолно. Студентите ги приканват да напуснат сградата, защото били поели ангажимент към ректорското ръководство да поддържат реда в сградата. Преподавателите им напомнят, че те нямат право да налагат реда в сградата и ги гонят от стаята.

Видеото е заснето на 27 ноември. То бе разпространено два дни по-късно заедно с памфлет, озаглавен "Градусът на морала. Drink and teach".

В него се твърди: "(Заснетите преподаватели) нарушаваха не само режима на Окупацията и правилника на Алма Матер, но и всякакви етични норми, които представителите на академичната общност, в частност и всеки един член на обществото, въобще би следвало да спазват. С цигара в уста и пластмасова чаша, пълна с водка, в ръка те се позоваха на научния си авторитет като основание за поведението си”, пишат "ранобудните", за които също не е ясно на какви точно правомощия се позовават, за да изгонят пиещите от Ректората.

В текста на няколко пъти се напомня, че заснетите да пият не подкрепят протестите срещу правителството и окупацията, а кадрите как пият едва ли не разкриват в пълна степен липсата им на морал. Студентите не са си направили труда да прикрият посланието, че пускат това видео в опит да отмъстят на преподавателите, които не подкрепят техните действия.

В петък от ръководството на СУ съобщиха, че замесените в скандала преподаватели вече са дали своите писмени обяснения. Ръководството индиректно съобщава, че до наказания едва ли ще се стигне.

"Ректорското ръководство категорично заявява, че няма да прилага двоен стандарт към евентуални нарушения на преподаватели и студенти. Заедно с това ректорското ръководство иска да изкаже съжаление, че студенти, използвайки този инцидент, падат на нивото на тези, срещу които се борят. Няма да допуснем да ни поучават тези, които не само повече от месец съзнателно нарушават правилника на Университета, но и правата на мнозинството студенти и преподаватели, които не приемат тяхната акция", се казва в позицията на СУ .

Споделяне

Още по темата

Още от България