РАО преговаря с Електрисите дьо Франс за участие в инвестиционни проекти в чужбина

Руската РАО "Обединени енергийни системи" е водила разговори с EdF (Електрисите дьо Франс) за потенциално партньорство при съвместни инвестиционни проекти, заявява ръководителят на "Проекти" в компанията Юрий Шаров.

Той потвърждава интереса на руската енергийна компания към възможности за инвестиране в други страни, включително в българските електроразпределителните предприятия (ЕРП). Както писа mediapool.bg РАО е една от компаниите подали документи за участие в конкурса за приватизацията на ЕРП.

В съобщение на РАО до медиите се казва, че през миналата година руската компания е приключила успешно няколко големи инвестиционни проекта по въвеждане на нови енергийни мощности в Русия.

През 2002 г. постъпленията от продажби на предприятията на РАО достигат 15,5 милиарда евро, а нетната печалба се увеличава два пъти и половина спрямо предходната година. Компанията е сред най-големите данъкоплатци, като през 2002 г. внася 2,4 милиарда евро в консолидирания бюджет на Руската федерация.

РАО е най-големият работодател в Русия с над 600 000 служители. Компанията контролира повече от 70% от електроенергийните мощности и произвежда над 70% от електричеството в Русия.

Още от Бизнес