Раппевецът Ванко 1 остава в ареста

Пловдивският окръжен съд остави в ареста рапърът Ванко 1, баща му Петър Главчев и братовчед му Димитър Рачелов. Съдът отказа да смени с по-лека мярката им за неотклонение "задържане под стража", както бе поискано от защитата на тримата.

Магистратите обявиха за недействителна паричната гаранция, с която арестът на тримата бе заменен на 1 август от наблюдаващия делото прокурор Георги Пенев. Още на следващия ден след пускането им от ареста, баща и син Главчеви и Димитър Рачелов отново бяха задържани.

Раппевецът, баща му и братовчед му са обвинени в склоняване на повече от 2 лица към проституция, част от които са непълнолетни, за което се предвижда затвор от 10 до 20 г. От 5 до 10 години лишаване от свобода тримата могат да получат по друго обвинение - трафик на хора през нерегламентирани места на границата. Отделно срещу Ванко 1 има повдигнато обвинение за незаконно притежание на оръжие, за което наказанието е затвор до 6 години.

Като мотив тримата да останат в ареста съдът изтъкна, че съществува вероятност да се укрият и да извършат друго престъпление. Магистратите уточниха, че задържаните са извършвали престъпленията, в които ги обвиняват, в дълъг период от време - от 1999 до март 2003 г, което се квалифицира като участие в организирана престъпна група.

По време на разискванията в съдебната зала стана известно, че внесената на 1 август парична гаранция, която е общо 20 000 лева, може да се изтегли след молба до деловодството на окръжната прокуратура. Защитникът на обвиняемите обаче заяви, цитиран от БТА, че ще го направи, ако и Апелативният съд потвърди днешното решение на окръжните магистрати. Делото в Апелативния съд е насрочено за 28 август.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: