Рашидов: Без руската култура световната култура няма да е в своята пълнота

Вежди Рашидов, сн. БГНЕС
"Убеден съм, че без руската култура световната култура няма да е в своята пълнота". Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов в Москва, където се срещна с Юрий Ушаков, помощник на президента на Руската федерация по външната политика, с Михаил Швидкой, специален съветник на президента на Руската федерация по международното културно сътрудничество, както и с Владимир Урин, генерален директор на Болшой театър, съобщи пресцентърът на министерството на културата.
 
Както е известно, дори за пример само в една област, руски творци имат много голяма заслуга за формиране на световния пластичен вкус и са родоначалници на едни от най-значимите течения във визуалните изкуства, посочват от пресцентъра на Министерството на културата. 
 
Министър Рашидов и Юрий Ушаков се обединиха около тезата, че "културата е най-добрият посланик на народите и отваря нови мостове за сътрудничество, а българската и руската култура години наред са в добри взаимоотношения". 
 
Юрий Ушаков се съгласи с думите на Вежди Рашидов, че езикът на културата сваля всички бариери и дава възможност на хората да виждат нови неща. 
 
На срещата си с Михаил Швидкой по-късно Вежди Рашидов договори конкретни изяви на български и руски творци и състави. Едно от конкретните предложения е България да представи в Русия експозиция на уникални икони, а Москва да гостува у нас с изложба като прочутата експозиция "Руският портрет в края на 19 и началото на 20 век", която неотдавна е пожънала голям успех в Лондон.
 
 Михаил Швидкой поздрави Вежди Рашидов за новото 5-годишно споразумение на България с Лувъра и за изграждането на новата Национална галерия "Квадрат 500" в София. 
 
Генералният директор на Болшой театър Владимир Урин изрази пред Вежди Рашидов готовността на прочутия театър да сключи споразумение за дългосрочно сътрудничество със Софийската опера и балет, с която и сега обменя солисти. 
 
"За нас ще бъде голяма чест, ако през 2018 г., когато имаме гастрол в Парижката опера, можем да гостуваме и в България. Страната ви има изключителни гласове и таланти - не само в музикалното изкуство, но и в останалите сфери на културата, заяви Владимир Урин по време на разговора си с Вежди Рашидов. 
 
Очаква се в следващите месеци между Болшой театър и Софийската опера да бъдат сключени конкретни договори. 
Споделяне

Още от Общество