Рашидов даде месец на НГДЕК да се върне в ремонтираната сграда

Директорът на НГДЕК има по-малко от месец да върне гимназията в ремонтираната й сграда

До 1 март Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" (НГДЕК) трябва да се върне в сградата си в софийския квартал Модерно предградие, която бе ремонтирана през лятото и есента на 2013 г. с 2.2 млн. лв. от еврофондовете, но директорката на училището Мариела Папазова, част от учителите, от училищното настоятелство, от родителите и учениците не искаха да се връщат там, защото не била в центъра на столицата.

Това гласи заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, която миналия петък – 30 януари, е връчена на Мариела Папазова, научи Mediapool от свои източници. От ведомството потвърдиха, че до месец трябва да се организира преместването на учебния процес от бившото 13-о училище, намиращо се до Женския пазар в центъра на София, където уж временно започна учебната 2013/2014 г до приключването на ремонта в Модерно предградие.

И макар това да стана още през ноември 2013 г. ръководството на Класическата гимназия, подкрепяно от част от родителите, учениците и бивши възпитаници на училището, които сега са известни лица от обществения живот, бойкотира плахия опит на тогавашния министър на културата Петър Стоянович да върне НГДЕК в ремонтираната сграда, спазвайки изискванията на финансирания от ЕК проект.

Месеци наред гимназията бе разкъсвана от скандали, тъй като друга част от учители, родители и гимназисти не бяха съгласни с това НГДЕК да е в зданието до Женския пазар, което в изключително лошо състояние и където учебният процес бе закрит заради липсата на записани деца. Столичната община пък даде сградата за десетгодишно ползване от Министерството на културата за нуждите на Класическата гимназия и така учебното заведение се оказа с две сгради.

Служебният министър на културата Мартин Иванов също не намери възможност или сили да върне НГДЕК в Модерно предградие, но това вече става неизбежно.

Ако Папазова не спази заповедта, Министерството на културата ще трябва да връща парите в еврофондовете, тъй като, според изискванията на договора за основния ремонт на сградата на НГДЕК, до началото на април 2015 г. там задължително трябва да започнат да учат именно възпитаниците на Класическата гимназия. А не просто на някое софийско училище, каквато идея имаше Столичната община. Кметството смяташе да получи прясно ремонтираната сграда в Модерно предградие срещу зданието на Женския пазар, което има крещяща нужда от укрепване на конструкцията, мазилки, смяна на дограми и електрическа инсталация.

От ведомството заявиха пред Mediapool, че няма да позволят да се стигне до връщане на парите за ремонта на сградата на ул. "Баба" в Модерно предградие, която в момента отговаря на всички строителни и хигиенни изисквания, нито учениците на Класическата гимназия да продължат да учат при лошите условия на зданието до Женския пазар..

Споделяне

Още по темата

Още от Общество