"Вместо да получиш радост от обществото, получаваш кофа с помия”

Рашидов: Изложбата в Лувъра струва 4 пъти по-малко от туристическото лого на България

"Кукузелите ми вдигнаха 1200 човека на крака”

Вежди Рашидов, сн. БГНЕС

Цялата организация на изложбата "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", открита тази седмица в парижкия музей Лувър, е струвала около 250 000 лева, или около четири пъти по-малко от туристическото лого на България, съобщи в неделя министърът на културата Вежди Рашидов.

А резултатът е, че България е "влязла в световната история и вече сме равни сред равните”, добави той пред Нова телевизия.

„Вместо да получиш радост от обществото, получаваш кофа с помия”. Така министърът изрази разочарованието си от публикации в медиите за българската изложба. Според него едно значително събитие е омаловажено от "четири човека, които никой не познава".

„Завистта може да роди само злорадо съжаление”, каза Рашидов.

Той обясни, че няма пари за реклама и затова е поканил журналисти, като изборът е паднал върху тези, които са отразявали цялата работа по подготовката на изложбата, продължила пет години. "Не съм ги делил на журналисти от медии на Алексей и не на Алексей, питайте ги, дали съм ги молил да напишат нещо", каза Рашидов.

„Поканих 8 журналисти, тях съм ги канил още от 2012 година, когато започнах да работя по изложбата”, добави той. Според него, това са хора, които са пускали много материали за работата на Министерството на културата през всичките тези години, независимо кои са собствениците им.

Няколко дни по-рано пред агенция ПИК в Париж той обясни, че триумфът на България като "световно значима страна" с изложбата в Лувъра е помрачен от въпроса за командировъчните на българската делегация: "Това ли е проблемът на нашата родина – кой и колко пари получава. Как може да се занимаваме с това в такъв момент. Всички журналисти, които съм акредитирал - аз уважавам българските журналисти - имат право на самолетен билет, средства за хотелски разходи и 35 евро дневни – така обезпечава законът за командировките. Всичко им е обезпечено на моите приятели-колеги... Аз съм ги повикал не да ми създават скандали."

Скандалът тръгна след като хорист на ансамбъла "Йоан Кукузел Ангелогласния" се оплака, че държавата му плаща само 35 евро дневни и никакъв хонорар за концерта в катедралата "Нотр Дам". Заради написонато във Фейсбук хористът бе уволнен и не замина за Париж.

„Ами кукузелите. Те не са ми държавни, кукузелите, ако един хорист е сърдит на нещо, той си има ръководител. Нито го знам, нито го познавам. Кукузелите пяха, ами значи той не е кукузел. Те ми вдигнаха 1200 човека на крака”, разказа Вежди Рашидов в неделя пред Нова телевизия.

Според него съпътстващата програма е била на много високо ниво, като е представено "лицето на българската нация и култура". Попитан, защо е имало предимно познати лица, които от десетки години се представят за културен елит, министърът каза: "Пикасо не е старо величие, винаги ще бъде вечно величие. Шагал не е старо величие, винаги ще бъде вечно величие. Тук делението не е на младо и старо или си талантлив, или те няма".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?