Рашидов: Нечистоплътно е да се демонизира Пеевски

Депутатът от ГЕРБ смени рязко критичния си тон спрямо колегата си от ДПС

Рашидов: Нечистоплътно е да се демонизира Пеевски

"Делян Пеевски никой не го е осъдил за нищо и е грозно да се ползва като боздуган трето лице и като плашило". Думите са на депутата от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов и са по повод замесването на Пеевски в публичен спор между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

През седмицата президент и премиер си разменяха реплики през медиите за това дали и какво общо имат с депутата и крупен бизнесмен Пеевски. В интервю за бТВ Рашидов упрекна Борисов и Радев, че се разправят публично и защити Пеевски като заяви, че не може двамата да го ползват като бухалка и изрази надежда, че държавните мъже ще се "разберат като мъжкари".

Самият Пеевски критикува президент и премиер, че го замесват в търканията помежду си.

Смяна на курса

В изказването си пред бТВ в неделя Рашидов демонстрира рязка промяна в отношението си към Пеевски, когото само преди по-малко от 5 години нарече "дебел, грозен, на 20 години милионер". Сега според депутата от ГЕРБ образът на Пеевски, когото той критикувал през годините, е демонизиран в обществото и това не е честно. "И той има семейство, близки. Ако има нещо, има си органи за тази работа, но публично да се размахва, е нечистоплътно", каза бившият културен министър. Той направи сравнение със собственика на "Мултигруп" Илия Павлов, когото обичал като човек, и чиито образ също бил демонизиран.

Към днешна дата позицията на Рашидов по отношение на Пеевски изглежда доста по-умерена в сравнение с негови изказвания по адрес на депутата от 2013 г. и 2014 г. Тогава той отново употребява думата „боздуган“ заедно с името на "успелия бизнесмен", но контекстът е доста по-различен. През 2013 г. в неформален разговор с журналисти в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата остро напада медийния магнат от ДПС и обвинява правителството на ГЕРБ, че го е оставило да трупа милиони заради медиен комфорт.

"Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя л....р, на Доган парите да текат, спокойно да се управлява заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха“, казва Вежди Рашидов.

"Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, "да му е...". Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост... Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват“, възмути се тогава Рашидов.

Той обясни, че заради нуждата от медиен комфорт Борисов е направил голяма грешка при първото си правителство по отношение на КТБ. "Банката (КТБ - бел.ред.) е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари“, коментира тогава Рашидов.

Година по-късно Рашидов отново продължава да изразява публичната си неприязън към Пеевски като пред медиите го нарича „дете, което купува цяла България“, както и "едно милионерче, охранено, на 30 години, което ми гради образ".

И в двата случая повод за изблиците на настоящия депутат от ГЕРБ бяха публикации срещу него и семейството му в издания на Пеевски.

Борисов и Радев да се разберат като мъжкари

Преди да окачестви като грозно използването на Пеевски като боздуган, Рашидов изрази надежда, че Бойко Борисов и Румен Радев ще се разберат като мъжкари. Той ги упрекна, че спорят през медиите. "Битки винаги има, не е хубаво да се водят през медиите. Те са сериозни, достолепни мъже, на всичкото отгоре са и екстремни в живота – единият е летец, а другият – каратист. Смятам, че като мъжкари могат да си вдигнат телефона и смятам, че ще го направят", каза Рашидов.

Според него дразгите през медиите са им "урок, че не бива да се разголват публично, защото цялото общество гледа тях и разчита на тях". Освен това от подобно поведение страдало обществото, което "първо се забавлява и след това плаче".

Рашидов смята, че президентът Румен Радев не може да бъде обвиняван за ситуацията, тъй като "ще се учи в движение на политика, защото той е законният президент". Като пример за учене в в крачка той даде министър-председателя и себе си. "Бойко Борисов от един пожарникар днес е един сериозен държавник, и то с много опит. И аз в началото като министър се бях уплашил, отидох при Бойко и викам: "Не разбирам нищо от тая работа, да хвърля оставка". Той вика: "И аз не съм бил министър, ще се развием и ще се учим в движение". Това беше правилно", отбеляза Рашидов.

Българинът спи спокойно

И въпреки че заяви, че президентът не може да бъде обвиняван за поведението си заради неопитността си в политиката, Рашидов все пак го критикува за нападките му към
външната политика на правителството. Повод за това бяха думите на Румен Радев, че е много важно при предстоящата среща между ЕС и турския президент Реджеп Ердоган у нас ролята на България да не се свежда до "домакина, който разнася шербет", а да постави на Ердоган важни въпроси.

Според Рашидов иронията на Радев е неоснователна.

"Това, което Борисов успя да направи в дипломацията, не е нужно да минават толкова години, че да получи оценка. Турция е голяма страна, тя няма нужда се конфронтира с Европа. Тук не е въпрос на шербет, а на спокоен сън на българите. Ако някой се сеща, от 2 г. няма тема "бежанци". Помните ли какви възбуди имахме с казарми, училища. Българинът спи спокойно", смяна депутатът от ГЕРБ.

Ограбен

Рашидов, който беше един от големите частни вложители в КТБ и загуби спестяванията си, коментира и законодателните опити да се спре вторичното ограбване на активите на банката. Законопроект в тази посока предложиха депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Той беше приет от парламента с гласовете и на ГЕРБ.

"КТБ е един оглозган до костите в саваната слон, там няма месо", смята Рашидов. Според него вече фалиралата банка е ограбена и вторично ограбване няма. "Няма КТБ, активите са прибрани, получени кредити няма да се върнат", допълни Рашидов.

Това пък няма да позволи да се удовлетворят исканията на вложителите за възстановяване на парите им над гарантираните по закон суми. Такъв е случаят и на Рашидов. Според него "това, че ме окрадоха" е един от най-звучните шамари, които е получавал.

"Трудно го преживявам, аз не съм кредитополучател, моите пари откраднаха, честните ми пари. Бяха най-чистите, затова моето име се завъртя. Това много ме засегна", коментира Рашидов.

Той обаче не припомни, че парите в КТБ са на "Доган и на двама шейхове от Оман", вестниците на Пеевски са на банката, а "Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?