Рашидов: НГДЕК от утре е в Модерно предградие, там няма азбест

Рашидов: НГДЕК от утре е в Модерно предградие, там няма азбест

Занятията на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) от четвъртък трябва да бъдат възобновени в ремонтираната ѝ сграда в столичното Модерно предградия, заяви министърът на културата Вежди Рашидов след заседание на Министерския съвет в сряда. В училището няма азбест, показала третата поред проверка на здравното министерство, извършена изненадващо през почивните дни след поредни жалби на недоволни от връщането в старата сграда ученици и родители.

Реално в сряда учебният процес на НГДЕК трябваше да започне в ремонтираната с европари сграда, но това не се случи заради изчакване на резултатите от новата проверка на Районната здравна инспекция в София. 

Открити са само етернитови отпадъци в абонатната станция на сградата в Модерно предградие, които вероятно са останали при ремонта, установила проверката. Възможно те да са били подхвърлени, защото до преди два дни не е имало подобни отпадъци, заподозря Рашидов. Децата обаче нямат достъп до това помещение и средата в училището е безопасна за тях, а и отпадъците ще бъдат извозени, заявиха от Министерството на културата, които същевременно отчетоха изпълнението на ремонта, финансиран с 2.120 млн. лв. от Оперативната програма "Регионално развитие".

Зам.-министърът на културата Боил Банов, който отговаря за Класическата гимназия и беше в ремонтираната сграда, поиска от Министерството на здравеопазването да каже колко точно проверки му е необходимо да направи, за да се произнесе по даден казус.

Сутринта в сряда на протест се събраха желаещи Класическата гимназия да остане в обитаваната от есента на 2013 г. уж временно сграда на закритото 13-о училище в центъра на София до Женския пазар. Няколко десетки ученици и далеч повече родители, след които и такива, чиито деца отдавна са завършили НГДЕК, организирано протестираха срещу връщането на училището в Модерно предградие. Те не са съгласни с компромисния вариант на Министерството на културата НГДЕК да се върне в собствената си сграда за период от пет години, за да не се наложи връщане на парите на Брюксел и блокиране на ремонти за театри, музеи и читалища по новата оперативна програма. Ще се запази и сградата на Женския пазар, където да се провеждат профилираните занятия за учениците от ХІ и ХІІ клас в лицейната форма и ще се извършват ремонти, за да може по-късно Класическата гимназия изцяло да се премести в центъра на София с много по-добри от сегашните условия в 13-о училище.

НГДЕК смята също така в бъдеще да обяви прием след ІV клас, за да може да оправдае ползването на двете сграда и явно по-големите да учат в центъра под предлог за лекции от преподаватели от Софийския университет.

В същото време стотици гимназисти, включително такива, които досега не са виждали и стъпвали в зданието на ул. "Баба", се явиха за учебните часове там, които обаче не се състояха. Деца споделиха, че няма драма с отдалечеността от центъра на града на училището, до което се стига за 15 минути с метро и 5 минути пеша от метростанцията до сградата, и обстановката е много по-добра от тази в обитаваното досега училище.

Изпълняващият длъжността директор на гимназията Мариела Папазова коментира пред журналисти, че през годините докато трае ремонта се е създала идеята и желанието гимназията да се върне в центъра. Това не се случи, което означава, че ние дали искаме или не, трябва да се съобразим с обстоятелствата, каза тя. След като излезе официално становище, че всичко в това училище е наред, аз нямам основание да се
противопоставя, посочи Папазова.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?