Рашидов омаял Япония със скулптури на коне

Вежди Рашивод със своя скулптура на кон от изложбата в Йокохама

Изложба на скулптури на министъра на културата Вежди Рашидов, открита в Музея на конната цивилизация в Йокохама в края на миналата седмица, очаровала японците, става ясно от съобщение на подопечното на Рашидов ведомства от вторник. В него се отбелязва, че статуетка на министъра от години присъствала в колекцията на японския император.

Рашидов се включил на частни разноски в откриването на експозицията от пет негови скулптури и 17 акварела , наречена "Човекът и конят в едно цяло - красотата на Кентавъра".

 

Събитието събрало в единствения в света Музей на конната цивилизация многобройна публика, а творбите на Рашидов били изложени в зала, където се излагат само творби на световни автори като Пикасо, Тулуз-Лотрек, Марино Марини, Дали, посочват от Министерството на културата.

 

В съобщението се обръща внимание и на отразяването в редица японски медии на изложбата на българския министър. Тамошната преса цитирала думите му при откриването, че интерпретирането на коня като тема в изкуството е много благодатно, а за първи път той пристъпил към нея преди 40 години. Кентавърът е знакът на неговата зодия, посочват местните журналисти.

 

Изложбата на Рашидов в Йокохама ще продължи до 10 юни, а самият музей, приютил експозицията, получил като подарък от българина неговата скулптура "Сговор", станала символ на експозицията и емблема на плакатите ѝ, както и два акварела.

 

"Името на Вежди Рашидов е много популярно в Япония. Негови скулптури днес притежават такива известни японски музеи като "Стасис" в Отару и "Маннцу Хачоджи" в Токио. Той е носител на престижната японска награда за изкуство "Юнекура", продължават да информират от културното министерство.

 

В него се посочва още, че "независимо че беше на частно посещение, министър Рашидов се срещна с японския си колега Сейичи Кондо, председател на японската Агенция за култура".

 

Двамата министри постигнаха договореност през 2014 година в Токио да гостува Софийската филхармония. Освен това по предложение на министър Рашидов за първи път в Япония ще гостува уникална колекция от избрани български средновековни икони. Предвижда се това да стане също през 2014 г. А тази есен за пети път в Япония ще бъде националната ни опера. Също през есента на 2012 година в България ще има Дни на японската култура, допълват от пресцентъра.

Споделяне

Още от

Къде му е мястото на Бойко Борисов?