Рашидов оправда назначените без конкурс шефове в културата с липсата на кадри

Снимка: БГНЕС

Трудно се намират подходящи хора - мениджмънтът в културата е сериозен проблем. С тези думи министърът на културата Вежди Рашидов оправда назначенията на шефове на национални културни институции без конкурс. Той обясни в парламента, че няма нарушения на законите, макар ведомството от десет години да отлага обявяването на конкурс за директор на Националния исторически музей, от 20 години такъв да не е провеждан за Националното музикално училище и да се бави задължителната на всеки пет години процедура и в Националния филмов център и в Националния институт на недвижимото културно наследство.

Коментарът на Рашидов дойде в отговор на въпрос на шестима народни представители от Реформаторския блок, които посочват, че "въвеждането на конкурсното начало за всички длъжности в администрацията – както ръководни, така и експертни, е един от приоритетите на управленската програма на настоящото правителство“.

Най-важното е институтът да работи добре, колективът да е спокоен и мотивиран, заяви Рашидов в рамките на петъчния парламентарен контрол.

По думите на министъра дълго на поста остават доказали се, компетентни и отдадени на работата си ръководители, зад които стоят и работещите в съответните институти. Между примерите са Националният исторически музей и Националното музикално училище, където остават само два месеца до пенсионирането на директорката, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?