Рашидов: Партиите не могат да имат паметници, а племената рушат монументи

Според бившия министър в НДК има опит за манипулация на културните постижения на НДК

Рашидов: Партиите не могат да имат паметници, а племената рушат монументи

“Париите не могат да имат паметници. Могат да имат в централите, вкъщи, но паметниците са държавна собственост и се стопанисват от държавата”. Това каза бившият министър на културата Вежди Рашидов в събота пред бТВ по повод искането на БСП да получи паметника на връх Бузлуджа, за да го възстанови и отказа на кабинета да го предостави на формацията безвъзмездно, който бе мотивиран със законови поправки от последната година.

Според Рашидов желанието на левицата е евтин пиар, тъй като преди 7 години им е бил даван и не са го взели.

Той потвърди, че действително преди време паметникът е обслужвал една определена партия, но тогава "партията беше държавата.”

Рашидов коментира както идеите ако не може да се поддържа Бузлуджа, летящата чиния там да се разруши, така и решението за премахването на монумента пред НДК “1300 години Бългрия”. “Винаги съм бил против това да се рушат паметници. Това го правят племената. Племената завладяват, изяждат и каквото остане го унищожават. Това е пагубна психология.”

По думите му трябва да се направи комисии и дебат, а като се махне звездата върху монумента на Бузлуджа, по нищо не личи, че е комунистически паметник.

Според него за възстановяването на Бузлуджа е нужда инвестиция от групо около 30 милиона лева. Решението на Бойко Борисов от 2011 г., когато Чинията бе прехвърлена на БСП от Министерския съвет, Рашидов отдаде на емоционална реакция на премиера Бойко Борисов.

Скулпторът-политик нарече "най-обикновена вандалщина" подпалването на крана в центъра на София, с който се премахва монументът "1300 години България", но даде да се разбере, че е против и това премахване. Първо - защото той не бил социалистически и второ, защото е правен именно за мястото, на което е. Той призова собствениците на паметници и имущество да се грижат за него. Бившият министър посочи и кой според него е е отговорен за разрухата на монумента “1300 години България”. “Той рухна заради небрежността на Общината”, каза Рашидов.

"Трябва София да се естетизира, заприличваме на гробище”, посочи той по темата за връщането на войнишкия паметник пред НДК.

За финансовото състояние на самото НДК Рашидов заяви, че два месеца, след като е станал принципал на дружеството получил сигнал, за има проблем с парите и дори няма да има заплати. Периодът е краят на 2014 г., когато НДК има 300 служители.

"Направих проверка и тя установи, че разходите са повече от приходите. Поисках от Боршош финансов отчет и той ми даде един прекрасен отчет. Това ме накара да се притесня и изпратих нова проверка, която показа, че НДК работи на дефицит. Излязох отпуска и като се върнах и разбрах, че не съм принципал”, допълни той.

Той обаче обяви, че е имало "манипулация" за културните постижения в Двореца. По думите му там са се харчили огромни пари за реклама, направен бил опит да се представи как с ремонта на две зали и провеждането на две представления "едва ли не сме оправили българския театър". В НДК били давани по 30 000 лева хонорар за една вечер, докато за постановката "Хъшове" на Александър Морфов в Народния театър, която 5-6 сезона поред пълни залата, едва се събрали 10 000 лв. хонорар за година, разказа Рашидов.

"Целта беше да бъде неглижирано Министерството на културата. Много пари за реклама там, а аз се гърчех откъде да намеря 1000 лева да направим покрива на едно читалище, че течеше. Управлявах 50 театъра, 4300 читалища, 3 милиона лева съм дал за българската книга", добави Рашидов. Но призова по темата НДК да бъдат оставени компетентните органи за ди свършат работата.

По повод годишнината от преврата в Турция той коментира, че демокрация е всеки, който идва на власт с избори. "Който иска да дойде с танкове е диктатор. Лош или добър е Ердоган не мога да обсъждам, но беше избран.”

Споделяне

Още от България