Рашидов с изложба в Музея на конната цивилизация в Япония

Рашидов с изложба в Музея на конната цивилизация в Япония

Министърът на културата Вежди Рашидов откри своя изложба от скулптури и акварели в Музея на конната цивилизация в Йокохама, Япония. Рашидов е на частно посещение в Япония за откриването на своята изложба, съобщиха от Министерството на културата.

Експозицията е от 5 скулптури и 17 акварела и се нарича “Човекът и конят в едно цяло – красотата на Кентавъра”.

Организатор на изложбата е изкуствоведката Ясуко Хамада.

“Музеят на конната цивилизация в Йокохама е единствен в света. В залата, където е експозицията на Вежди Рашидов, свои творби излагат само най-известни световни автори“, обясниха от министерството.

“Вежди Рашидов нареди България на най-високите върхове на световната скулптура и за нас е чест, че днес откриваме негова изложба в Музея”, са казали в официалните си слова президентът на Фондацията на Музея на конната цивилизация Мицунобу Хатаяма и директорът на музея Масуми Суедзаки, цитирани от пресцентъра на Министерството на културата. Почетният консул на България в Япония Хисаши Накаяма поздравил специално Вежди Рашидов.

“Българският посланик в Япония Любомир Тодоров цитира в словото си прочутите думи на Сезар за таланта на Рашидов и допълни, че е щастлив да приветства един държавник в областта на културата и великолепен скулптор, какъвто е Вежди Рашидов“, допълват от пресцентъра.

“Щастлив съм, че можах да откликна на отдавнашната покана на Музея и да покажа тук свои творби. Преди четиридесет години нарисувах за първи път кон – Кентавър, и тази тема съпътства цялото ми творчество и досега”, е заявил Рашидов “пред събралото се множество“.

Той обяснил, че Кентавърът в творбите му идва от знака на неговата зодия. Присъстващите с интерес научили, че първото ни знаме е конска опашка, информират още от пресцентъра.

“Историята на човека от хилядолетия е била свързана с коня, но само Япония е направила специален музей на конната цивилизация, в който има всичко – от огромен парк със скулптури и с живи коне до образа на коня в археологията, историята, живописта, пластичните изкуства, фолклора, народното творчество“, допълват от Министерството на културата.

Според японския обичай с бели ръкавици и позлатени ножици лентата на експозицията тържествено прерязаха почетният консул на България в Япония Хисаши Накаяма, българският посланик Любомир Тодоров, Вежди Рашидов, президентът на японската Федерация за конни надбягвания Кенджи Цучикава и президентът на Фондацията на Музея Мицунобу Хатаяма, който дори бе научил думи на български, за да благодари за експозицията.

“Залата избухна в аплодисменти, когато Вежди Рашидов обяви, че дарява на Музея една от най-известните си скулптури, снимана на афиша на изложбата, както и два акварела. Независимо, че е на частно посещение, Вежди Рашидов прие поканата на председателя на Японската агенция за култура Сеийчи Кондо и се срещна с него преди откриването на изложбата си. По време на разговора двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на културното сътрудничество между двете страни“, посочват от пресцентъра.

“След Националната ни опера, която тази година ще гостува в Япония за пети път, в Токио биха се радвали да видят на своя сцена Софийската филхармония, както и да покажат експозиция на уникални български икони. Тази есен в София предстоят традиционните Дни на японската култура“, допълват от Министерството на културата.

Споделяне

Още от

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?