Рашидов с "решение" за финансирането на музикалните състави на БНР

Музикантите от БНР протестираха заради ниските си заплати

Промени в Закона за радиото и телевизията, които да регламентират финансирането на музикалните състави на БНР, предлага председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ). Във внесените от него поправки в закона е записано, че не повече от 10 на сто от държавната субсидия на националното радио трябва да отива за музикалните състави.

Според мотивите към законопроекта е записано, че с него се установява "минимален процент от бюджетната субсидия за тяхното поддържане". В предложения текст обаче процентът е максимален. Минимален дял от субсидията, който да отива за съставите, няма. Така реално за тях може и да не се отделят пари от нея.

Предложението на Рашидов идва няколко месеца, след като музикантите от БНР протестираха заради ниските си заплати. Те настояваха за увеличаване на средствата, които държавата отпуска на националното радио.

В законопроекта на Рашидов се предлага и изрично да се запише, че една от функциите на БНР е поддържането на музикални състави, за да се избегнат бъдещи спорове дали издръжката на формациите влиза в задълженията на общественото радио и трябва да се финансира.

БНР поддържа три музикални състава - Симфоничен оркестър, Биг Бенд и Орекстър за народна музика и три хора - Смесен хор на БНР, Детски радиохор и Радиодеца. През лятото певците от Детския радиохор протестираха срещу ръководството на БНР заради отстраняването на диригентката Венеция Караманова.

Споделяне

Още от България