Рашидов: Списъкът с блюдолизците на Тройната коалиция няма да хареса на Станишев

Думите с подмазвачите на Борисов били извадени от контекста, а лидерът на БСП се упражнавял върху тях

Рашидов: Списъкът с блюдолизците на Тройната коалиция няма да хареса на Станишев

Сергей Станишев да не се упражнява върху думи, извадени от контекста на емоционално изказване, призова министърът на културата Вежди Рашидов в изявление, разпространено в неделя от пресцентъра му, по повод  поздрав от председателя на БСП от предишния ден към Рашивод за куража му "да каже пред журналистите, че в тази власт този, който се подмазва на Бойко Борисов, си урежда живота и се облагодетелства”. "Остава да каже и имената на хората, които са се облагодетелствали", прикани го соцлидерът.

Думите на Станишев дойдоха, след като в сряда при откриването на обновената сграда на Сатиричния театър Радишов обясни в присъствието на Бойко Борисов, че: "Премиерът е мой началник, аз съм длъжен да му се подчиня, тъй че нямам никакви поводи да му се подмазвам. Аз трябва просто да му казвам: "Да, слушам!", ако мога да върша работа и за това съм се цанил, той е мой работодател, въпреки че някои хора си уредиха живота,  докато му се подмазваха”.

Сега министърът на културата обяснява на Станишев, че от подмазване и сервилничене са се облагодетелствали кръгове около него, дори и собствената му жена, чрез широко известния случай Хохегер. 

Правителството на Сергей Станишев даде през 2008 г. на австрийския лобист Петер Хохегер около 1 млн. евро за рекламна кампания на България в ЕС, за да повиши имиджа на страната. За български подизпълнител Хохегер беше наел компанията на Моника Янова, която е приятелка на Станишев.

"В една прочувствена и емоционална реч по повод откриването на обновения с близо 800 000 лева европейски пари Сатиричен театър казах, че благодаря на премиера Борисов за това, че в тежките години на криза винаги съм чувствал неговото рамо в подкрепа на културата. Казах, че аз не съм от тези, които се подмазват и блюдолизничат, за да си уредят живота, но въпреки това бюджетът на културата се увеличава всяка година, а усвоявайки по най-прецизен и бърз начин европейските пари, ние осигураваме още един бюджет за българската култура”, пише в разпространеното в неделя изявление. Рашидов обяснява как искал да каже, че "не съм от тези, които чрез подмазване си уреждат живота, а именно обратното – по време на тригодишния си мандат досега във финансов план аз съм понесъл само лични загуби, поради факта че не мога да работя и продавам своите скулптури и че усилията ми в Министерството на културата отнемат цялата ми жизнена енергия”.

"За съжаление, извадени от контекста и употребени в политически спекулации, думите ми бяха използвани от лидера на българските социалисти по нечестен и непочтен начин. Но понеже той ме попита и иска от мен да продължа и да кажа кои са тези, които чрез подмазване и блюдолизничене са си уредили живота, аз бих го направил и списъкът на облагодетелстваните по времето на Тройната коалиция би бил такъв, че той няма да изпита удоволствие да го прочете. И бих го направил отново по моя артистичен начин, защото освен министър, аз съм и артист”, пише в изявлението на Рашидов.

В него се допълва още, че появяването на сервилни хора е синдром на всяка власт. "Но тези, които се опитаха чрез подмазване и нечестно да си уредят живота при правителството на ГЕРБ, бяха освободени още при най-малкото съмнение за лично облагодетелстване. Така си отидоха заместник-министри, много чиновници от висшия и среден ешалон и за съжаление - и някои колеги министри. На всеки в кабинета, а и в общественото мнение на страната, е известно, че настоящият премиер проявява нулева търпимост към всеки, решил или опитал се да се облагодетелства от властта. Дори и най-малкото съмнение в лоялността ми към ГЕРБ и към министър-председателя са халюцинации на някой болен мозък, а този, който би могъл да си помисли такова нещо, не е в час. Аз съм министър на ГЕРБ”, заявява Рашидов.

Иначе той с  огромно удоволствие и с гордост приемал "похвалите” на  Станишев за това, че за разлика от времето на неговото управление, в Министерството на културата вече имало дирекция за европейски проекти и че досега се усвояват 120 милиона лева, като са ремонтирани голям брой училища, театри, музеи, работи успешно вече година и половина театралната реформа, разкриват се нови археологически находки. "Ако това беше направено по времето на Станишев, то състоянието на материалната база на българската кутура шеше да е в пъти по-добро, но очевидно правителството на Станишев не се е интересувало от европейски пари, освен ако не може семейно да ги усвои или присвои”, се посочва още в изявлението на министъра на културата.

Споделяне

Още по темата

Още от България