Рашидов: Тютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен

Комисия ще изяснява документите, удостоверяващи статута на сградата

Снимка: БГНЕС

Скандално разрушеният тютюнев склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид, заяви културният министър Вежди Рашидов, цитиран от ведомствения пресцентър във вторник.

Съгласно Закона за културното наследство при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики. Срокът за възстановяване се определя от министъра на културата, посочват от Министерството на културата.

От съобщението става ясно, че Рашидов е разпоредил да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижимата културна ценност. Рашидов е категоричен в позицията си, че "лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство (ЗКН)". За това могат да бъдат наложени парични санкции както на лицата, извършили физическото събаряне на сградата, така и чиновниците, които са им разрешили това.

Министерството на културата напомня, че още през януари 2014 г. са уведомили община Пловдив, че сградата на тютюневия склад още от 1977 г. е в защитена архитектурна територия и всички намеси подлежат на съгласуване по ЗКН. Местната власт в Пловдив обаче твърди, че е изненадана от това, че складовете се оказали културен паметник, тъй като им било представено писмо от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), че сградата не е паметник на културата.

"Министерството ще упражни всички дадени му по закон правомощия за отстраняване на последствията от посегателството върху културното наследство", завършва съобщението.

"Мислите ли, че ако знаех, бих могъл да показвам писмо от НИНКН, в което пише, че не е. Аз искам да знам какво се е случило и не искам да имам подобни заложени "бомби“ в управлението“, коментира кметът на Пловдив Иван Тотев, който промотира в предизборната си кампания миналата есен превръщането на тютюневите складове в артзона като част от програмата на града, който бе избран за европейска столица на културата през 2019 г.

По думите му, може да се говори за криминално деяние по повод наличието на два документа за сградата, единият, намиращ се в Министерството на културата и определящ я за недвижима културна ценност и другият в Община Пловдив, отричащ това.

Казусът вече се проверявал от Икономическата полиция и Окръжната прокуратура, допълни Тотев.

Главният архитект на Пловдив Румен Русев пък обяви, че междуведомствена комисия ще проучи всички документи, свързани със статута на разрушената в неделя сграда.

"Тя ще обследва, ще разглежда и ще излезе с предложение, а накрая решението трябва да бъде подписано от министъра на културата", обясни арх. Русев пред "Дневник".

В състава ѝ ще влязат представители на регионалния инспекторат по опазване на културното наследство, представители на НИНКН, на регионалната дирекция за строителен контрол и на общината. Комисията трябва да заработи до две седмици.

Нито главният архитект на Пловдив, нито зам.-кметът Димитър Кацарски до момента са успели да се свържат със собствениците на съборената сграда, за да им бъде връчено разпореждането за спиране на събарянето.

Пострадалият терен е на фирмата "Одрин 8" ЕООД, според пловдивския сайт "Под тепето". тя е създадена през април 2009 г. с първоначален капитал от 5 хил. лв., който впоследствие е увеличен на 2 505 000 лева. Едноличен собственик на "Одрин 8" първо е бил бизнесменът Красимир Гергов, който на 19 август 2009 г. я продава на акционерното дружество "Пи Джей Трейд". Членът на нейния съвет на директорите Георги Бранеков става управител на "Одрин 8". Той отказа коментар за събарянето на сградата, предаде сайтът "Дневник"

Фирмата "Одрин 8" от години е имала намерение да изгради многофункционална сграда на мястото на унищожения в неделя тютюнев склад, сочи справка на сайта "Дневник". Компанията има инвестиционен проект "Изграждане на мултифункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг". Той предвижда хотелска част, ресторант, кафене и магазини и общежития с подземен паркинг на три нива.

През 2010 г. директорът на регионалната екоинспекция в Пловдив Валя Атанасова е издала решение, според което не е било необходимо да се извърши оценка на въздействие върху околната среда за инвестиционно предложение, показва справка на "Дневник".

Решението е обжалвано от екологичното сдружение "Жива природа". През 2011 г. съдия Здравка Диева от административния съд в Пловдив отхвърля жалбата на природозащитниците. От решението на съда се разбира, че инвестиционното предложение е за ново строителство.

Преди ден унищожаването на легендарната сграда бе спряно от жива верига от граждани, някои от които натрупаха част от изпочупените в неделя тухли пред входа на пловдивската община.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?