След като го получил през нощта

Рашидов внесе в прокуратурата анонимно писмо за "грабеж" на КТБ

"Откъде да знам какво става в банката, като бях министър - аз не си пия кафе с Делян Пеевски"

Снимка: БГНЕС

Високопоставени служители на Корпоративна търговска банка (БНК), близки до мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев, са направили схема с него, при която от банката са изнесени 1.7 милиарда лева кеш само за 27 дни преди тя да бъде поставена под надзора на БНБ.

Това се твърди в анонимно писмо, получено от депута от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов, което той внесе в петък в прокуратурата. Преди да влезе в Съдебната палата той разказа накратко пред журналистите какво е съдържанието му, отправяйки "колосална молба" – "нека да запазя все пак това, което ме помолиха адвокатите, те самите ми казаха до къде мога да ви го казвам, защото оттук нататък вътре детайлите са наистина фрапиращи – става въпрос за един, наистина, грабеж на собствената си банка, но на чужди пари".

Анонимните твърдения, огласени от Рашидов, се разминават с обявените междувременно от БНБ констатации на одита, според които Цветан Василев е изтеглил от КТБ чрез трето лице над 100 млн. евро кеш в деня преди банката да бъде затворена на 20 юни.

"Тука е описано за един грабеж тотално на г-н Василев – собствената му банка... В рамките на 27 дена този грабеж е подготвен. Онова, което е фрапиращо и мога да си позволя да го кажа, защото оттук нататък мисля, че детайлите г-н Цацаров трябва да прави диктовката... Тука са описани полетите на частния самолет (на Василев), които са циркулирали, начинът, по който са изкарвани пари в рамките на милиард и 700 (милиона) лева, като само около 1 милиард са изнесени в деня, когато опашките бяха до Съюза на писателите на ул. "Ангел Кънчев" (централата на КТБ). Когато в 11.00 часа той е помолил да влязат синдици в банката – в рамките на тези 2-3 часа 1 милиард са изнесени", разказа депутатът.

Попитан как си обяснява факта, че точно той е получил въпросната анонимка, Рашидов предположи, че причината са публичните му изказвания по темата. След влизането на квестори на БНБ в банката и замразяването на активите ѝ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че скулпторът щял да се самоубие, ако спестяванията му "изгорят". Впоследствие ексминистърът на няколко пъти коментира с притеснение ситуацията в КТБ пред медиите.

"Адресирано е до мене с молба като гражданин и депутат наистина да взема отношение, няма нищо странно. През нощта е пуснато, предполагам. Явно е анонимно от страх, но предполагам, че детайлите са такива, че много... Аз просто истински ви моля – моето задължение като гражданин – трябва да го предам на съответните органи, които да... Оттук нататък хубаво е това писмо да не се замете и да се пита г-н Цацаров как се движи. Разбира се истинността на всичко това трябва да излезе", добави Рашидов.

Попитан дали има опасения, че писмото може да е част от кампанията на депутата от ДПС Делян Пеевски срещу доскорошния му съдружник Василев, с когото влязоха в открит конфликт през последните седмици, скулпторът заяви: "Нищо не мога да допускам".

Той искрено се подразни от въпрос на Mediapool – защо е започнал толкова често да коментира Василев и Пеевски, както и процесите в КТБ, едва след като ГЕРБ падна от власт.

 

"Откъде да знам какво става в банката, като бях министър, аз не си пия кафе с Делян Пеевски и не го познавам лично. Занимавах се с култура и с моите скулптури в моето ателие", отсече депутатът от опозицията, който наскоро коментира, че щом още е в ГЕРБ, значи партията не била влязла в сделка с ДПС.

"Може ли да ми задавате така въпроса, с това се занимавах, разбира се, с какво се занимава един художник?! Да, денем ходех на работа, вечер до 1.00 – 2.00 си правих скулптурата и си правих изложби по света, к'ъв ми е проблемът?! 'Ма как министърът на културата... Има си МВР, има си министерства, има си оторизирани министерства... Задавате ми излишни въпроси на мене! Аз, ако бях на вътрешните работи, досега щях да проверя къде са тея хора", нервно добави Рашидов, запитан не е ли имал представа кои са Пеевски и Василев, когато е решил да си вложи спестяванията точно в КТБ.

"Не съм знаел бе колежке... Ми от 6 месеца (си държи парите в КТБ), приятели казват – там дават по-добри лихви и аз... Моят интерес е да получа по-добри лихви, това е. Какъв отговор да ви дам", заключи скулпторът, допълвайки, че не е работа на вложителите да проверяват състоянието на дадена банка, а на държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България